Από την Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 ισχύουν νέες ρυθμίσεις για την υποχρεωτική ασφάλιση του αυτοκινήτου που φέρνουν τα πάνω-κάτω. Ό,τι γνωρίζαμε και ό,τι τηρούσαμε εδώ και δεκαετίες, άλλαξαν. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 169 του νόμου 4261/2014, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τ. Α) 107 στις 5-5-2014 τροποποιείται το ΠΔ 237/1986), σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση των οχημάτων και, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

Το ασφαλιστήριο έχει ορισμένη διάρκεια και συνεπώς οι καλύψεις ισχύουν ΜΟΝΟ για την διάρκεια αυτή. Ποιά είναι αυτή η διάρκεια; Η περίοδος που αναγράφεται στο ίδιο το ασφαλιστήριο ως διάρκεια ισχύος (από-μέχρι). Προσοχή, ακόμα και στην ώρα που λήγει ένα ασφαλιστήριο. Σε άλλες εταιρείες λήγει στις 12 το μεσημέρι και σε άλλες στις 12 το βράδυ. Από το επόμενο λεπτό είστε ανασφάλιστοι!

Δεν ανανεώνονται αυτόματα τα ασφαλιστήρια. Για την έκδοση ανανεωτηρίου και την συνέχιση της ισχύος των καλύψεων θα πρέπει να προηγηθεί η εξόφληση των ασφαλίστρων της νέας περιόδου ασφάλισης, ΠΡΙΝ τη λήξη του τρέχοντος ασφαλιστηρίου συμβολαίου.  Πρώτα δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να εισπράξει τα ασφάλιστρα και μετά να ανανεώσει το ασφαλιστήριο.

Απαγορεύεται να παραδοθεί ασφαλιστήριο στον Πελάτη αν δεν έχει προκαταβληθεί στην εταιρεία το σύνολο των ασφαλίστρων του. Το γράφει ο νόμος. Δεν είναι θέμα εξυπηρέτησης από την εταιρεία ή τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Απαγορεύεται να βρεθεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε χέρια Πελάτη χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφληθεί τα ασφάλιστρά του στην ασφαλιστική εταιρεία.

Καταργείται το γνωστό Αυτοκόλλητο Σήμα και η Βεβαίωση Ασφάλισης. Δεν χρειάζονται και δεν έχουν οποιαδήποτε ισχύ σε οποιονδήποτε έλεγχο.

Αποδεικτικό στοιχείο της ασφάλισης αποτελεί πλέον το ίδιο το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή η απόδειξη καταβολής των ασφαλίστρων, για τις πρώτες πέντε ημέρες, αν δεν έχετε παραλάβει ακόμα το ασφαλιστήριο που έχετε εξοφλήσει. Η ασφαλιστική εταιρεία έχει υποχρέωση να σας το στείλει μέσα σε πέντε ημέρες από την ημέρα που θα το πληρώσετε.

Μην σκεφθείτε (…πονηρά) ότι δεν θα πληρώσετε τα ασφάλιστρα πριν λήξει το τρέχον ασφαλιστήριο, ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας π.χ. για μια εβδομάδα (άρα δεν θα προξενήσετε ατύχημα) και ότι θα πληρώσετε αργότερα τα ασφάλιστρα. Το αυτόματο σύστημα διασταύρωσης που λειτουργεί πλέον, θα σας …ανακαλύψει ως ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ, έστω και για λίγες μέρες, και θα λάβετε το ραβασάκι του προστίμου που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Όλα τα προηγούμενα εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλη την αγορά, από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και από όλους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές. Συνεπώς, μην  εμπιστευθείτε οποιονδήποτε σας προτείνει κάτι διαφορετικό ή οτιδήποτε άλλο ακούσετε γιατί μπορεί να βρεθείτε μπλεγμένοι, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Μιλήστε με τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή να σας ενημερώσει ακόμα πιο αναλυτικά!

Μαρίκα Βικτωράτου

www.viktoratou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.