ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ ή “Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” είναι ο τίτλος του χρονικού του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που ταλανίζει την ανδριακή κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα…

ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ ή "Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα"
Photo: Μανώλης Μακρογκίκας
 
“Πέρασαν σχεδόν 3 ΧΡΟΝΙΑ από την ημέρα που ως δημοτική αρχή το διάστημα 2014-2019 καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες, αντιπαραθέσεις και ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό κόστος να ολοκληρώσουμε την διαδικασία της Έγκρισης Έκδοσης της Μελέτης των Περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ Άνδρου.
 
Τον Ιούνιο του 2018 ύστερα από 4 χρόνια θητείας εν μέσω «μνημονίων» και capital controls, δώσαμε τη λύση, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων χωροθέτησης του ΧΥΤΥ. Ένα πρόβλημα που εκείνη την εποχή ήταν μέγιστη προτεραιότητά μας και για το οποπίο είχαν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και κόπο, τόσο οι αιρετοί όσο και οι υπηρεσίες του δήμου.
Τις παράπλευρες απώλειες αυτής της διαδικασίας της χωροθέτησης ΧΥΤΥ, τις θυμόμαστε όλοι. Εκτός από την δρομολόγηση της λύσης του προβλήματος, υπήρξαν πολλές πολιτικοκοινωνικές αναταραχές, κάποιες δικαιολογημένες και κάποιες εσκεμμένα υποκινούμενες. Οι τελευταίες ήταν σίγουρα και οι σοβαρότερες αφού κάποιοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα και με άκρατο λαικισμό και υποκρισία,  κατάφεραν να αποσπάσουν με δόλιο τρόπο την ψήφο αρκετών συμπατριωτών μας. Όπως είναι πλέον γνωστό, άλλα έταζαν προεκλογικά και άλλα έπραξαν μετεκλογικά. Πάντα έλεγα, όπως και τώρα, ότι το θέμα των απορριμμάτων ήταν, είναι και θα είναι ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ του νησιού μας και δεν χωρούν υποκρισίες και λαικισμοί. Όσοι έγραφαν για τα σκουπίδια ή έπαιρναν φωτογραφίες τους γεμάτους κάδους και φυσικά τώρα σιωπούν, αποσκοπούσαν στην άγρα ψήφων. Δυστυχώς το κατάφεραν με αυτά και με άλλα, όμως δεν κατάφεραν να ενώσουν τους Ανδριώτες απέναντι στο πρόβλημα. Όλοι θυμούνται τις ΨΕΥΤΙΚΕΣ υποσχέσεις ότι ο ΧΥΤΥ θα πάει κάπου αλλού, ότι τα σκουπίδια θα τα πάνε με το καράβι στην Αθήνα, ότι ο δεματοποιητής θα έχει φύγει σε 6 μήνες, δηλαδή θα είχε φύγει πριν από ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ. Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και επειδή η αυτοδιοίκηση δεν είναι λύση βιοπορισμού, όπως μερικοί την έχουν αντιληφθεί, οι υποσχέσεις οι ψεύτικες επιφέρουν σκληρή κριτική και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Στο διά ταύτα:

Παραδώσαμε τα πάντα που χρειάζονταν και ΟΛΑ ήταν ΕΤΟΙΜΑ για το έργο ΧΥΤΥ. -Εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, -κατατεθειμένη πρόταση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 7,200,000 ευρώ, – οριστική μελέτη η οποία απλά ήθελε την έγκριση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και πλήρης βούληση της δημοτικής αρχής. -Επισυναπτόμενα έγγραφα της μελέτης σε αριθμό ρεκόρ: 427!!! κάτι που αποδεικνύει το μέγεθος της δουλειάς και των δυσκολιών.
Αναλαμβάνει ο κ. Λοτσάρης τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ από τον Ιούνιο του 2019 μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών, είχε στείλει έγγραφο στον δήμο, με περισσή επιπολαιότητα και αλαζονεία, υπογράφοντας μάλιστα ΔΙΠΛΑ, ως Νεοεκλεγείς Δήμαρχος(!!!) και Έπαρχος, με το οποίο απαιτούσε να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε διαδικασία για το ΧΥΤΥ, μέχρι να αναλάβει ο ίδιος, (σαφής διάθεση συνεργασίας, πριν καν ξεκινήσει).
Έκτοτε ακόμα περιμένουμε την εξέλιξη ΧΥΤΥ και κοντεύουν οι επόμενες εκλογές… Επιπλέον έχουμε καταθέσει αίτημα από τον Απρίλιο του 2020, για να μας γνωστοποιηθούν οι αλλαγές της μελέτης που κατέληξαν στην υπέρμετρη αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, από 7,200,000 ευρώ που είχαμε καταθέσει στα 11.500.000 ευρώ. Μια αύξηση που ξεπερνά το 50%.
Ελπίζουμε ο κ. Λοτσάρης να μην υποτιμήσει ένα έργο καθόλα έτοιμο και να μην το φτάσει παραμονές εκλογών προκειμένου κάποιοι να αρχίσουν ενδεχομένως το υποκριτικό παιγνίδι των υποσχέσεων, εις βάρος της κοινωνίας του νησιού μας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Ως Έπαρχος 2014-2019, έλαμψε δια της απουσίας του και της αποχής από σοβαρά προβλήματα του νησιού και φυσικά αποστασιοποιήθηκε από το θέμα των απορριμμάτων την κρίσιμη στιγμή, παρότι ήταν πλήρως ενήμερος ήδη από την προηγούμενη θητεία του 2011-2014 ως περιφερειακός σύμβουλος Άνδρου, προκειμένου να αποφύγει ακόμα και το ελάχιστο πολιτικό κόστος.
Ως Δήμαρχος ας φροντίσει τουλάχιστον να προχωρήσει άμεσα στο σημαντικό έργο του ΧΥΤΥ, που του παραδόθηκε έτοιμο, «στο πιάτο», όπως και πολλά άλλα, τα οποία ακόμα λιμνάζουν με πολλές καθυστερήσεις”.
Για τον Συνδυασμό ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.