Έκκληση του Δήμου Ανδρου για οικονομία στο νερό

Η οικονομία στο νερό είναι υπόθεση όλων μας.

Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι το νερό είναι ένα πολυτιμότατο αγαθό που, μέρα με τη μέρα, γίνεται παγκοσμίως ολοένα και πιο απειλητική η ανεπάρκειά του.

Όσον αφορά το νησί μας, οι ολοένα και λιγότερες -σε σχέση με το παρελθόν- βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, παρατηρείται σε πολλές περιοχές πολύ μεγάλη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα να είμαστε «μπροστά στον κίνδυνο» να δημιουργηθούν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα υδροδότησης.

Καλούμε τους πολίτες να κάνουν στο μέτρο του δυνατού οικονομία, σωστή χρήση νερού και να περιορίσουν τη χρήση του στην κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προβλημάτων. Με τον περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης θα περιοριστούν τα προβλήματα υδροδότησης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Φροντίζοντας λοιπόν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωσή του, έτσι ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση του νησιού μας, σας παρακαλούμε να συμβάλλετε κι εσείς όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξοικονόμηση της όποιας ποσότητας νερού, προσέχοντας ιδιαίτερα τα δέκα παρακάτω προτεινόμενα σημεία, τα οποία δεν συνεπάγονται στέρηση νερού, αλλά αντίθετα βοηθούν ώστε να μην το στερηθούμε:

  1. Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση-σπατάλη του νερού και μοιραία και τον λογαριασμό σας.
  2. Να πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με την χρήση κουβά και σφουγγαριού.
  3. Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.
  4. Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
  5. Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.
  6. Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό την δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.
  7. Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
  8. Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.

Παράλληλα, καλώ τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, τους Αντιδημάρχους και όλους τους αιρετούς να μην διστάσουν να εφαρμόσουν τις ισχύουσες διατάξεις και να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και κάθε άλλη κύρωση που προβλέπεται σ αυτούς, τους πολύ λίγους συμπολίτες μας, που δεν συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια υπερκαταναλώνοντας νερό, σε βάρος των υπολοίπων.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία και την κατανόηση.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

#menoumeasfaleis

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παρά την ανομβρία τα νερά τού νησιού εκβάλουν κατά χιλιάδες τόνους στην θάλασσα.
    Μήπως είναι η ώρα να σκεφθούμε γιά τεχνιτές λίμνες καί φράγματα πού ειδικοί χρόνια τώρα προτείνουν.
    πριν το πρόβλημα γίνει μη διαχειρήσημο.Λέω μήπως?

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.