Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Από σήμερα μέχρι το 2024

«Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη είναι μια ιδιόρρυθμη εικαστικός που εκφράζεται με ένα ιδιόρρυθμο ιδίωμα. Έχει στέρεη και ευρέως σημαντική παιδεία, ενώ στο έργο της διακρίνουμε την συνάφεια με τα αρχαία πρότυπα» είπε ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο « Πλάθοντας το άυλο» στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 7.6.2022 στην κομψή βεράντα του Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα.

 

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Από σήμερα μέχρι το 2024
Μαρία Κουτσομάλλη Μορώ

«Η δημιουργός, ζωγράφος, γλύπτρια, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη παρουσιάζει αναδρομικά έργο πέντε δεκαετιών» είπε παίρνοντας στην συνέχεια το λόγο η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Μαρία Κουτσομάλλη Μορώ, «Η έκθεση δεν είναι χωρισμένη σε χρονικές περιόδους. Είναι χωρισμένη σε ενότητες. Επίσης κανένα έργο δεν έχει κορνίζα» τόνισε η κ Κουτσομάλλη. «Η Αλεξάνδρα ήθελε, να μην υπάρχει τίποτα ανάμεσα στο έργο και τον θεατή. Να υπάρχει αμεσότητα».

 

«Αυτό που θαυμάζω στο έργο της Αλεξάνδρας», πρόσθεσε συνεχίζοντας ο κ Κυριάκος Κουτσομάλλης «είναι η προσπάθειά της να δαμάσει το υλικό. Είτε αυτό είναι χαρτί, είτε ξύλο είτε μέταλλο είτε πέτρα».

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Από σήμερα μέχρι το 2024
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Κι όταν η Αλεξάνδρα πήρε το μικρόφωνο εξομολογήθηκε με ντροπαλό κοριτσίστικο χαμόγελο ότι δεν της είναι εύκολα τα λόγια. «Έγινα εικαστικός για να μπορώ να εκφραστώ» είπε, « Μόνο με τα έργα μου μπορώ να σας μιλήσω .

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Από σήμερα μέχρι το 2024
Φλερέτ Καραδόντη – Κατσίκη

Ευχαριστώ από την καρδιά μου την Φλερέτ Καραδόντη και όλη, μα όλη την ομάδα για την τιμή που μου έκαναν και γιατί η συνεργασία μαζί τους έκανε το στήσιμο της έκθεσης μια μοναδική Εμπειρία. Ελπίζω το έργο μου να μιλήσει σε δικά σας κομμάτια ψυχής. Άλλωστε πιστεύω βαθιά ότι είμαστε θραύσματα ενός συνόλου. Είμαστε στρώσεις και επιστρώσεις, αυτών που έχουμε βιώσει, σκεφτεί, διαβάσει, ακούσει, δει…»

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Από σήμερα μέχρι το 2024
Κυριάκος Κουτσομάλλης, Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Από σήμερα μέχρι το 2024
Κατερίνα Βούσουρα, Κυριάκος Κουτσομάλλης

Από θραύσματα δημιουργεί η Αλεξάνδρα. Ξύλα που η θάλασσα ξέβρασε σε κάποια παραλία, σκουπίδια που τυχαία βρέθηκαν στο δρόμο της, ένα κομμάτι σκουριασμένο σίδερο. Ξαναγεννιούνται στα χέρια της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Δραπετεύουν της εντροπίας και αδράχνουν την ευκαιρία μιας δεύτερης, σίγουρα πιο ενδιαφέρουσας ζωής.

 

Γίνονται άλογα, θώρακες, παιδικά παιχνίδια, συνομιλητές της ποίησης του Καβάφη και περιμένουν να συνομιλήσουν με τους θεατές στην Χώρα της Άνδρου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση του προγράμματος των Μουσείων σε βάθος δύο ετών. Συγκεκριμένα μέχρι τον χειμώνα του 2024, το οποίο έχει ως εξής.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Φθινόπωρο 2022 Αθήνα «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους»

Πως ο μεγάλος δάσκαλος επηρέασε το έργο του Εγγονόπουλου, του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Κοψίδη;
Θα εκτεθούν 135 έργα , που προέρχονται από 52 φορείς και ιδιώτες και θα συνθέσουν ένα μεγάλο αφιέρωμα για την υλοποίηση του οποίου συνεργάστηκαν έγκριτοι καθηγητές πανεπιστημίων, καθώς και ερευνητές και ιστορικοί διδάκτορες.

Χειμώνας 2023 Αθήνα Ο Νεορεαλισμός ως πρωτοποριακό κίνημα

Ο Νεορεαλισμός σαν κίνημα πρωτοπόρο από τον Yves Klein, στις φθαρμένες αφίσες του Raymond Hains, κι από εκεί στα κινούμενα γλυπτά του Jean Tinguely, μέχρι τις πολύχρωμες αισθησιακές συνθέσεις της Niki de Saint Phalle

Καλοκαίρι 2023 Άνδρος Χρόνης Μπότσογλου

Αναδρομική έκθεση στην μνήμη του πρόσφατα αναχωρήσαντα για τα αστέρια. ΟΤΟ Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θέλει να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον οραματιστή, ζωγράφο, γλύπτη και δάσκαλο, που είδε φιλοσοφικά το κίνημα του υπαρξισμού και του έδωσε μια Τζιακομετική διάσταση.

Φθινόπωρο 2023 Αθήνα Έργα από την συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Έργα σε χαρτί των George Braque, Toulouse Lautrec Juan Miro, Aristide Maillol, Fernand Leger Juan Miro Pablo Picasso.

Χειμώνας 2024 Αθήνα Ο νεοεμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Έργα που προέρχονται από τα μουσεία της Γερμανίας, Γαλλίας, Μ Βρετανίας, Λουξεμβούργου και Μονακό

Φθινόπωρο 2024 Αθήνα Νάκης Παναγιωτίδης 

Ο καλλιτέχνης που ανήκει στην ομάδα της διασποράς ζει και δημιουργεί στην Βέρνη της Ελβετίας και δραστηριοποιείται στο ρεύμα της φτωχής τέχνης ήτοι αξιοποιεί και ενσωματώνει στις συνθέσεις του υλικά τα οποία ο χρόνος θέλει να αφήνει στο περιθώριο.

Ράνια Τζιφοπούλου Κωνσταντινίδη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σαν τοπικος καλλιτεχνης που για σαρανταπεντε χρονια με την τεχνη και την θεματογραφια μου προβαλλω την Ανδρο κι επειδη εκτος απο διεθνες το μουσειο Γουλανδρη ειναι και τετοιο του νησιου , εχω την ηθικη αξιωση , προφανως και για λογαριασμο των αλλων καταξιωμενων καλλιτεχνων της Ανδρου , να καλουμαι στα εγκαινεια και τις παρουσιασεις των εκαστοτε εκθεσεων . Δεν θα ηθελα να θεωρησω την παραληψη αυτη σαν ενα ειδος σνομπισμου .

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.