Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονάει   

Γ. Σεφέρης

Η Άνδρος μας όπως είναι γνωστό, είναι ένα νησί με μεγάλη Ναυτική Ιστορία και Παράδοση.  Έχουν κατά καιρούς, ειπωθεί πολλά για τον Εμπορικό της Στόλο αλλά και για τους Γεμιτζήδες και μη Ναυτικούς της, καθώς και για τους Εφοπλιστές-Ευεργέτες της.

Δεν περνάει όμως απαρατήρητη η σχεδόν παντελής απουσία της, από τους Μουσειακούς χώρους, στους οποίους προβάλλονται ενθυμήματα, είτε από τους κατά θάλασσαν αγώνες, είτε από την Εμπορική Ναυτιλία.

Έχοντας αυτά κατά νου, αναλογιζόμαστε, αν θα μπορούσαμε να δώσουμε το στίγμα μας, στους Μουσειακούς Χώρους οι οποίοι φιλοξενούν ενθυμήματα τόσο από το Εμπορική Ναυτιλία, όσο και από το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτοί οι Μουσειακοί Χώροι, είναι:  Το Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς, το Πλωτό Μουσείο ’ Γ. Αβέρωφ’ και η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού.

'Ας αφήσουμε το στίγμα μας, για τις επερχόμενες γενεές

Είναι πολύ πιθανόν, να έχουμε στα σπίτια μας, ενθυμήματα συγγενών μας, που είτε πολέμησαν κατά τους κατά θάλασσαν αγώνες, είτε εργάσθηκαν σε Εμπορικά πλοία εν καιρώ ειρήνης η κατά την διάρκεια πολέμου σε νηοπομπές.

'Ας αφήσουμε το στίγμα μας, για τις επερχόμενες γενεές

Έτσι λοιπόν, αν έχουμε φωτογραφίες, επιστολικά Δελτάρια, παράσημα και συνοδευτικές αυτών ‘απονομές’ , εξαρτήματα Στολών, Ναυτικά όργανα, Επισείοντες, Ναυτικά Βιβλία και Χάρτες και ό,τι άλλο σχετικό, να επικοινωνήσουν με τον γράφοντα, η με την ‘Ανδριακή’, για την προώθηση τους, στους προαναφερθέντες Μουσειακούς χώρους.

'Ας αφήσουμε το στίγμα μας, για τις επερχόμενες γενεές

Οι παραλαβές/παραδόσεις των ενθυμημάτων,  θα γίνονται ‘επί αποδείξει’, οι δε αναρτήσεις τους θα γίνουν παρουσία των Δωρητών και της Ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.  Η κάθε ανάρτηση θα συνοδεύεται από το όνομα του Δωρητού. Ήδη κάποιοι ανταποκρίθηκαν και τα ενθυμήματα τους οδεύουν προς το Ναυτικό Μουσείο.

 

Να ευχηθούμε να υπάρξουν μιμητές, έτσι ώστε η Άνδρος να αποκτήσει, αν είναι δυνατόν, την δική της πτέρυγα στους Μουσειακούς χώρους.  Μία τέτοια εξέλιξη, θα είναι η καλλίτερη υποθήκη, προς τις επερχόμενες γενεές.

'Ας αφήσουμε το στίγμα μας, για τις επερχόμενες γενεές

Ιωάννης Θ. Φακής: yfakis@yahoo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.