Προσφορά οικιακών κομποστοποιητών από τον ΦοΔΣΑΈνα μεγάλο βήμα για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος των νησιών συνιστά η πρωτοβουλία του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου  να εκπαιδεύσει τα νοικοκυριά  στην νέα αντίληψη διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, στο πλαίσιο της μακράς λίστας περιβαλλοντικών έργων που έχει ήδη δρομολογήσει ο ΦοΔΣΑ, με στόχο την βιωσιμότητα και την αειφορία.

Η εκπαίδευση των νοικοκυριών σε μεθόδους ανακύκλωσης απορριμμάτων, που στο εγγύς μέλλον θα αποτελούν τη νέα και εκ των ων ουκ άνευ κανονικότητα, θα γίνει με την διανομή 35.825 οικιακών κομποστοποιητών και κομποστοποιητών κήπου, η προμήθεια των οποίων, προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε χθες 20.02.2023.

Το έργο σχεδιάστηκε από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αποτελεί την πρώτη παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, σε αυτό το εύρος και για τόσο μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, γεγονός που καθιστά την πρωτοβουλία, μοναδική και πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό – μόλις 2% –  και υπολείπεται σημαντικά  του μέσου ευρωπαϊκού όρου.  

Ειδικότερα η οικιακή κομποστοποίηση, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κόμποστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κόμποστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Η προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων, σε οικίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει:

  • 10.275 Οικιακούς Μηχανικούς Κομποστοποιητές (2 λίτρων)
  • 25.550 Κάδους Οικιακής Κομποστοποιήσης Κήπου (300 λίτρων)

Οι οικιακοί μηχανικοί κομποστοποιητές θα είναι κατάλληλου μεγέθους και βάρους για τοποθέτηση και λειτουργία τους σε πάγκο κουζίνας, για την καθημερινή συλλογή και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων που παράγονται σε κάθε νοικοκυριό και τη μετατροπή τους σε οργανικό λίπασμα.

Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης κήπου θα είναι κατάλληλοι για κατοικίες με αυλή / κήπο, καθώς αποτελούνται από κατασκευή χωρίς βάση, ώστε τα οργανικά απορρίμματα να έρχονται απευθείας σε επαφή με το χώμα για να επιτυγχάνεται ο άμεσος εμπλουτισμός τους από μικροοργανισμούς.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην προώθηση της διακριτής συλλογής των οργανικών αποβλήτων, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται οι ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου:

  • Να αναδειχθούν τα αναγκαία μέσα και έργα υποδομής που απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των βιοαποβλήτων σε δημοτικό επίπεδο
  • Να αναπτυχθούν νέες δράσεις που θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της επεξεργασίας των σύμμεικτων αποβλήτων στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στην πηγή,
  • Να υλοποιηθούν δραστηριότητες που θα στοχεύουν άμεσα στην ενεργοποίηση των πολιτών
  • Να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, απαραίτητες  για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, στο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Προσφορά οικιακών κομποστοποιητών από τον ΦοΔΣΑ

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

 «Σε δύο χρόνια λειτουργίας του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, καλύφθηκε ήδη έδαφος εικοσαετίας σε δουλειά, αποφάσεις, χρηματοδοτήσεις, δημοπρατήσεις και έργα.

Αυτή είναι η δική μας περιβαλλοντική ταυτότητα και θα την παρουσιάζουμε με σεβασμό στην σκληρή δουλειά των συνεργατών μας που την έκτισαν μέσα από αμέτρητα ξενύχτια».

 Το Γραφείο Τύπου

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ωραία, τώρα που βάλαμε σε τάξη την οικιακή κομποστοποίηση, δεν μας λέει ο κύριος Χατζημάρκος τι συμβαίνει με τον ΧΥΤΥ Άνδρου; Μήπως φοβάται την απώλεια ψήφων και τον πάγωσε;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.