Παρακολουθήσαμε την  «Ανοιχτή συζήτηση»  του κ. Λοτσάρη στο Γαύριο στις 2/10/23.  Στόχος της συγκέντρωσης αυτής ήταν να απαντήσει ο κ. Δήμαρχος για τις ενέργειες του προεκλογικά  σε  2-3 σημαντικά προβλήματα που υπήρξαν αντιδράσεις των κατοίκων στην περιοχή.

ΧΥΤΥ, ο κ. Δήμαρχος ανακήρυξε με πανηγυρικό τρόπο τη  δημοπράτηση του έργου κατηγορώντας τους κατοίκους που αντέδρασαν, παραγνωρίζοντας των δικαίωμα τους να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους  στη Διαβούλευση, με τις οποίες  επεσήμαιναν πολύ σοβαρά θέματα, μεταξύ των οποίων ο ακατάλληλος δρόμος πρόσβασης και οι επιπτώσεις στον  υδροφόρο ορίζοντα στο Μπατσί. Τα θέματα αυτά   αποτέλεσαν ορισμένες από τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ΑΕΠΟ, με αποτέλεσμα να προχωρήσει ένα τόσο σημαντικό έργο μεγάλου κόστους δημοσίου χρήματος με άγνωστη  εξέλιξη ως προς την υλοποίηση του.

Κλειστό γήπεδο Γαυρίου, είδαμε στην οθόνη την μακέτα του έργου από την μελέτη, που μέχρι τώρα 4 χρόνια δεν έγινε  καμία ενέργεια υλοποίησης να εξαγγέλλεται  για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ανεμογεννήτριες, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει αντιδράσει με ενέργειες του στην εγκατάσταση χωρίς Ειδικό Χωροταξικό, συμπλέοντας  και με την απόφαση της Περιφέρειας και συνυπογράφοντας μαζί με 27 Δημάρχους πανελλαδικά. Μόνο που έχει μείνει σε αυτά, ενώ παράλληλα υπονόμευσε  την επιτροπή που είχε συσταθεί με την συμμετοχή κατοίκων, Δήμου, φορέων κ.α., χωρίς να συμπαρασταθεί   στις κινητοποιήσεις των κατοίκων στο λιμάνι, όπως έκαναν άλλοι Δήμαρχοι, Τήνου, Πάρου κ.α. και δήλωσε ότι δεν κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει όταν ρωτήθηκε από την Αστυνομία ποιοί ήταν στη συγκέντρωση και έκανε «το μικρό λάθος» να υποδείξει ονομαστικά τους κατοίκους, ικανοποιώντας την εταιρεία που στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση. Ντροπιαστικές ενέργειες άλλων εποχών.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αφορούσε την μονάδα εγκατάστασης σκυροδέματος σχετικά  με την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) που βγήκε ΑΡΝΗΤΙΚΗ δικαιώνοντας για δεύτερη φορά, τον αγώνα των  κατοίκων.

Με ιδιαίτερη έπαρση αναφέρθηκε ότι λειτούργησε στο πλαίσιο της  νομιμότητας και δεν έχει καμία  ευθύνη, με αποκορύφωμα να ανακοινώνει  διαφορετικό  σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ 2310/2020  από το πραγματικό.

Ενώ το ΣτΕ ακύρωσε την έγκριση εγκατάστασης της Μονάδας επειδή η εταιρεία δεν είχε υποβάλλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο κ. Λοτσάρης ισχυρίστηκε παράλογα  ότι η απόφαση του ΣτΕ στηρίχθηκε στην  αρνητική γνωμοδότηση  του Δημοτικού  Συμβουλίου Άνδρου.

Και συνέχισε λέγοντας ότι έληξε το θέμα, εξαγγέλλοντας για  άλλη μια φορά προεκλογικά ότι θα εισηγηθεί στο χωροταξικό να μη χαρακτηριστεί η περιοχή του Κάμπου βιομηχανική , ενώ πρόσφατα  με την έκδοση της βεβαίωσης από την Πολεοδομία του Δήμου, ΠΑΡΑΝΟΜΑ επέτρεπε την εγκατάσταση  της βιομηχανικής μονάδας.

Οι κάτοικοι δεν πρέπει να καθησυχάζουν με αυτές τις υποσχέσεις, ο επιχειρηματίας δυστυχώς αν και συμπατριώτης μας, αγνοεί προκλητικά τις αντιρρήσεις των κατοίκων και μπορεί να επανέλθει , προσβάλλοντας την αρνητική απόφαση.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος ως συνήθως αναλώθηκε σε χαρακτηρισμούς για το θέμα, κατά  όσων εκφράζουν κριτική,  στην αντιπολίτευση, στο σύλλογο ΦΟΓ και στους 300 κατοίκους που υπέγραψαν κατά αυτής της εγκατάστασης στη Διαβούλευση . Φταίνε όλοι αυτοί εκτός από εκείνον, διανθίζοντας την ομιλία του με πανηγυρικά επιφωνήματα αμερικάνικου τύπου (ουάου).

 Όταν πήρε τον λόγο  ο κάτοικος Γ.Μαρκόπουλος , παραθέτοντας  τα στοιχεία σε απάντηση του κ. Δημάρχου, ως μέλος της επιτροπής κατοίκων που προώθησαν τις  διαδικασίες με επιτυχές αποτέλεσμα και επισημαίνοντας του, ότι  διαστρεβλώνει  την  πραγματικότητα προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες του προεκλογικά, αντιμετώπισε άλλη μια φορά την συνήθη  αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά   (ειρωνείες και αερολογίες) .

Μεταξύ των κατοίκων στη συγκέντρωση που παρακολουθούσαν, υπήρξαν  και ορισμένοι «δασκαλεμένοι» για το ποιοί κάτοικοι θα ασκούσαν κριτική , εκ των οποίων ορισμένοι από  άλλες περιοχές (Χώρα) , προκειμένου να «αντιδράσουν».

Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας του κ. Λοτσάρη δηλαδή  της απαξίωσης των άλλων, της έπαρσης ότι είναι αλάθητος, της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και των επιφωνημάτων αμερικάνικου τύπου (ουάου) ,δεν συνάδουν με τον θεσμικό ρόλο του Δημάρχου, υποτιμούν κατάφωρα την νοημοσύνη των κατοίκων, δημιουργούν στην κοινωνία τοξικότητα και διχασμό  με αποτέλεσμα να προκληθεί  έντονα επιθετική συμπεριφορά ορισμένων κατοίκων προς εκείνους που εξέφρασαν  αντιρρήσεις τους για το θέμα. 

Ο προεκλογικός φανατισμός σε μια μικρή κοινωνία μεταξύ συμπατριωτών είναι μια θλιβερή εξέλιξη και τις ευθύνες δεν τις φέρουν αυτοί που με ανιδιοτέλεια εδώ και 5 χρόνια αγωνίστηκαν με κόστος ψυχικό, οικονομικό,  για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να  προστατευθούν  οι ζωές όλων σε ένα υγιές  περιβάλλον αλλά εκείνοι που ως αυτοδιοίκηση, είναι  επιφορτισμένοι να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας σε ένα ευνομούμενο, ασφαλές, ήρεμο και υγιές περιβάλλον .

 

Μπέττυ Κωνσταντινίδου

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.