Υγεία και ανάπτυξη πάνε μαζί.

Στο συνέδριο της Π.Ε.Δ. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 11-12 Νοεμβρίου, είχα την χαρά να παρευρεθώ, ως προσκεκλημένος και μέλος της επιτροπής υγείας.

Συζητήθηκαν πολλά θέματα, που αφορούν τα νησιά μας και είχαμε επίσης την ευκαιρία να βρεθούμε πολλοί φίλοι και συνεργάτες Δήμαρχοι από τα «παλιά», συζητώντας για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά μας.

Το σημαντικότερο θέμα και ο κοινός στόχος σχεδόν όλων είναι η οικονομική ανάπτυξη και ο στρατηγικός σχεδιασμός, που θα οδηγήσει σε αυτήν.

Αμοιβαία παραδοχή φυσικά για όλους είναι, πως έναν πολύ σημαντικό μοχλόανάπτυξης για τα νησιά μας, αποτελούν οι Υποδομές Υγείας.

Υποδομές Υγείας, Τουρισμός και Οικονομική Ανάπτυξη, πάνε μαζί.

Τα νησιά μας, πρέπει να θωρακιστούν με άρτιες και ποιοτικές υποδομές υγείας, που θα εγγυηθούν την ασφάλεια και θα βελτιώσουν τόσο τη ζωή την κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Η εξασφάλιση κονδυλίων και η γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, για την χάραξη μιας τέτοιας πολιτικής αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να στελεχωθούν με προσωπικό και να εκσυγχρονιστούν με υλικοτεχνικό εξοπλισμό τα Κέντρα Υγείας, εκεί που δίνονται καθημερινά «μάχες» για την εξασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της Υγείας και πολλές φορές για την ίδια τη ζωή.

Αυτή είναι η θέση μου την οποία και συζήτησα με συναδέλφους αυτοδιοικητικούς από όλη την Ελλάδα, με φίλους Δημάρχους των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Δυστυχώς διαπιστώσαμε πως σχεδόν κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος από τις υποδομές υγείας στον τόπο του και πολλά νησιά μάλιστα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στον τομέα αυτό.

Αν θέλουμε να προσελκύσουμε τουρισμό για περισσότερους μήνες,
αν θέλουμε να προσελκύσουμε τις οικογένειες από τα αστικά κέντρα να έρθουν και να δώσουν ζωή στα νησιά μας, τότε θα πρέπει να επενδύσουμε στις δομές Υγείας μέσα από μακρόπνοο και συνεργατικό σχεδιασμό.

Οφείλουμε να μεριμνήσουμε για το θεμελιώδες δικαίωμα της υγείας μακριά από μικροπολιτικές αντιθέσεις σε τοπικό επίπεδο.
Κυρίως όμως, η κεντρική διοίκηση είναι εκείνη που:

οφείλει να θεσμοθετήσει,

οφείλει να χρηματοδοτήσει,

οφείλει να νομοθετήσει, όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα εγγυηθούν την εξασφάλιση των υποδομών υγείας.

Εμείς ως φορείς και ως κάτοικοι των νησιών οφείλουμε να πιέζουμε με ισχυρά επιχειρήματα για την επίτευξη του στόχου. Μόνο έτσι θα ακουστούμε τόσο όσο χρειάζεται για να γίνουν ακόμη και τα αυτονόητα πραγματικότητα.

Την χρονική περίοδο που διανύουμε, όπου τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν και με τις υψηλές πλέον χρηματοδοτήσεις σε όλα τα επίπεδα, υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες παροχές υγείας, δίνοντας κίνητρα το κεντρικό κράτος, για την στελέχωση σε ειδικευμένο έμψυχο δυναμικό, των μονάδων υγείας και χρηματοδοτώντας τον εκσυγχρονισμό τους.

Η ανάπτυξη της οικονομίας και του τουρισμού ενός τόπου, αποτελεί για εμάς μια υπεύθυνη και στρατηγική απόφαση για το μέλλον του νησιού μας. Η υγεία όμως, η προστασία και η περίθαλψη κατοίκων και επισκεπτών, αποτελεί την κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης

Ιατρός Ορθοπαιδικός

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Άνδρου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.