Το νερό…..νεράκι!!!!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΠΕΡΤΟΥ

Το νερό…..νεράκι!!!!

 

Εδώ και χρόνια όλοι βλέπουμε την εμφανέστατη μείωση των υδάτινων πόρων του νησιού μας. Βρύσες που έτρεχαν εδώ και χρόνια στέρεψαν , ρυάκια που είχαν νερό μέχρι και τον Ιούνιο ,τώρα πια δεν έχουν ούτε τον Απρίλιο. Στα περισσότερα χωριά οι γεωτρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νερού, ειδικά την περίοδο των θερινών διακοπών, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει μεταφορά νερού με βυτία για να γίνει μερική αποκατάσταση του προβλήματος. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών , που έχουν την οικονομική άνεση , σκέφτονται, αν δεν το έχουν ήδη  κάνει, να κάνουν  γεωτρήσεις για την κάλυψη των «αυξημένων αναγκών τους»  . Βέβαια υπάρχει και η ακραία άποψη του, εγώ πληρώνω άρα μπορώ να καταναλώνω.

Ο συνδυασμός της τουριστικής αύξησης του νησιού , η ολοένα μεγαλύτερη μείωση του νερού ,με την ουσιαστικά διατήρηση ενός παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης  έχει σαν αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται ακόμα περισσότερο.

Υπάρχουν άραγε λύσεις ; Σίγουρα δεν είμαι εγώ ο ειδικός που μπορεί να προτείνει τεχνικά έργα υποδομών ώστε να γίνει σωστή κατανομή και διαχείριση των υδάτινών πόρων. Αυτό το αφήνω στους μηχανικούς και υπευθύνους του Δήμου. Θεωρώ, όμως  ότι όλοι μας μπορούμε να γίνουμε μέρος της  λύσης  του προβλήματος  με την δική μας υπεύθυνη στάση και σωστή διαχείριση του νερού στο σπίτι μας , στην καθημερινότητα μας. Σύμφωνα με έρευνες , η μέση ημερήσια  κατανάλωση νερού ανά άτομο είναι περίπου 150 με 200 λίτρα και ότι μέχρι και 50% οικονομία  στην κατανάλωση του νερού, μπορούμε να την εξασφαλίσουμε στο σπίτι μας, χωρίς να έχουμε την αίσθηση ότι στερούμαστε το νερό.

Μερικές έξυπνες λύσεις που μας προτείνουν οι ειδικοί είναι:

  1. Μην αφήνεις την βρύση ανοικτή όταν πλένεις τα δόντια σου, ξυρίζεσαι ή πλένεις τα χέρια σου.
  2. Μην πλένεις το αυτοκίνητο σου με λάστιχο, αλλά με κουβά. Η πλύση αυτοκινήτου με λάστιχο ισοδυναμεί με κατανάλωση 150 λίτρων.
  3. Βάλτε ένα διακόπτη ανάμεσα στο τηλέφωνο της ντουζιέρας και στο σπιράλ ώστε να μην σπαταλάτε νερό στην προσπάθεια ρύθμισης της θερμοκρασίας .
  4. Επισκευάστε τις βρύσες που στάζουν. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει έως και 360 λίτρα τον μήνα.
  5. Επιλέξτε φυτά για την αυλή ή τον κήπο σας με μικρή ανάγκη ύδρευσης.
  6. Επαναχρησιμοποιήσετε τις πετσέτες προσώπου και σώματος . Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων οπότε και της χρήσης του πλυντηρίου.
  7. Πλύνετε τα φρούτα σε λεκάνη και όχι κάτω από μια βρύση που τρέχει νερό. Μια βρύση που τρέχει για ένα λεπτό , χρησιμοποιεί περίπου 10-15 λίτρα νερού, ενώ μια μικρή λεκάνη έχει χωρητικότητα 5 λίτρα.
  8. Χρησιμοποιείται το πλυντήριο πιάτων , μόνο όταν γεμίσει πλήρως.
  9. Ποτίζεται τον κήπο σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ώστε να μειώσετε τις εξατμίσεις.
  10. Για τον καθαρισμό της αυλής ή του πεζοδρομίου σας χρησιμοποιήστε σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό.

Όλα τα παραπάνω και άλλα παρόμοια δεν αποτελούν καινοτόμες ιδέες , όλοι τα γνωρίζουμε αλλά δυστυχώς λίγοι τα εφαρμόζουν. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα όλοι με υπευθυνότητα  να λειτουργήσουμε σαν άτομα μια κοινωνίας και όχι σαν μεμονωμένες οντότητες που βλέπουν μόνο το προσωπικό τους όφελος και συμφέρον;

Ας ξεκινήσουμε λοιπό όλοι σήμερα την συλλογική μας προσπάθεια, διότι διαφορετικά πολύ φοβάμαι, ότι  αν συνεχίσουμε να είμαστε αδρανείς, κοιτώντας μόνο το εαυτό μας  , κάποια στιγμή θα βρεθούμε σε αδιέξοδο ψάχνοντας τις ευθύνες στους άλλους γύρω μας.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η αποψη του γραφοντος ειναι μεχρις ενος σημειου λογική και αποδεκτη. Το σημειο εκεινο ειναι η στιγμη που οι αρμοδιοι φορεις εχουν κανει το καθηκον τους και εχουν υλοποιήσει ολες τις τεχνικες λυσεις που πρεπει με προγραμματισμο και αρτιότητα και μετα εμεις να συνδραμουμε με τη λογικη χρηση του νερου εφοσον οι τεχνικες λυσεις δεν επαρκούν. Αλλιως θα παμε στη λογική που λέει ότι για τη τρύπα του όζοντος φταις εσύ που ξέχασες την τοστιέρα παραπάνω ανοιχτή, τη λάμπα κλπ. Αφήστε που η μείωση της κατανάλωσης του νερού πρέπει να δοθεί ως εντολή από τις αρχές για να γίνει επίσημη και δεσμευτική.

  2. Ακόμη μια έξυπνη λύση. Να μαζέψουν τα νερά που πάνε στην θάλασσα. Αλλά ποιος?
    Χρειάζεται ηγεσία και όραμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.