“Η πρώτη απαίτηση της πολιτικής δεν είναι η ευφυΐα ή η ενεργητικότητα, αλλά η υπομονή. Η πολιτική είναι δρόμος αντοχής στον οποίο συνήθως η χελώνα νικάει το λαγό.” Με αυτό το σκεπτικό του Βρετανού Πρωθυπουργού John Major παρουσιάζουμε τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΑΝΔΡΙΑΚΗ οι κ.κ. Έφη Βουτσινά – Μαλταμπέ, Άννα Βρεττού και Δημήτρης Λάσκαρης οι οποίοι είναι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον συνδυασμό του «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο».

Θα ακολουθήσει η δημοσίευση των συνεντεύξεων που παραχώρησαν στην έντυπη έκδοση μας οι δύο μονομάχοι για τον Δήμο της Άνδρου κ.κ. Θεοδόσης Σουσούδης και Δημήτρης Λοτσάρης. 

Έφη Βουτσινά – Μαλταμπέ

ΕΦΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΜΑΛΤΑΜΠΕ: Να μάθουμε από τα παθήματα των άλλων νησιών

Εμφανιστήκατε στα δημόσια πράγματα πρόσφατα διεκδικώντας την ψήφο των Ανδριωτών. Ποια είναι η σχέση σας με την Άνδρο; Είστε  Σμήναρχος ε.α., γυναίκα αυτοδημιούργητη, μητέρα και αγωνίστρια της καθημερινότητας. Επιλέξατε την Άνδρο για την συνταξιοδότησή σας ούσα ενεργή στα κοινά. Γιατί με τη Ν.Δ. του Γιώργου Χατζημάρκου; Δώστε μας πληροφορίες για το πώς και γιατί ασχολείσθε;

Είμαι κόρη του Πρόδρομου Βουτσινά και της Μαρίας Μαλταμπέ κι αποφάσισα να υπηρετήσω τον τόπο της καταγωγής μου την Άνδρο, με την οποία έχω στενούς δεσμούς και αδιάκοπη παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην Πολεμική Αεροπορία, όπου υπηρέτησα σε καίριες θέσεις ευθύνης ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας με πτυχίο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με πολλές εξειδικεύσεις και πιστοποιήσεις, πλέον μπορώ να υλοποιήσω την διάθεση μου για δημιουργία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

 Μετά από μία μακρόχρονη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και μια μακρά διαδρομή δια βίου επιστημονικής κατάρτισης σε τομείς όπως συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, περιβαλλοντική αστική ευθύνη, αποφάσισα να θέσω ό,τι έχω αποκομίσει από αυτή μου την πορεία μου στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλευρό του επιτυχημένου Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου. Επιθυμώ να είμαι μέρος της ομάδας του που έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι σε θέση να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων και δράσεων για την Άνδρο και όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

 Βασικά θέματα για εμάς είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η ασφάλειά του, η προοπτική του νησιού στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στον  πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο δημογραφικό, στη νησιωτικότητα. Το σχόλιό σας.     

Έχετε δίκιο όταν προτάσσετε την ποιότητα της καθημερινής ζωής, και την προοπτική του πολίτη.

Βίωσα πρόσφατα σειρά εμπειριών που ανέδειξε το θέμα της μειωμένης πρόσβασης που έχει ο ντόπιος αλλά και ο επισκέπτης στις βασικές δομές υγείας στο νησί. Ξεκινώ από την ανάγκη άμεσης αναβάθμισής τους ώστε να καλύπτουν γεωγραφικά και όλον τον χρόνο όλο το νησί! Διότι, ένα άτομο που έχει υποστεί αλλεργικό σοκ από απλό τσίμπημα μέλισσας, δεν προλαβαίνει να φτάσει από το Γαύριο στη Χώρα αν τυχαίνει να εφημερεύει μόνον το εκεί Κέντρο Υγείας, και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής σεζόν, με μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο νησί.

Λογικά, μετά την υγεία, ακολουθούν τα προγράμματα των τεχνικών έργων και υποδομών που είναι αναγκαία για την επαρκή και ορθή εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, και την ανάπτυξη του νησιού μας. Δηλαδή, η ολοκλήρωση στο «νησί των ναυτικών» των τεχνικών προγραμμάτων των λιμένων, της μαρίνας Μπατσίου, καθώς και η αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Και παράλληλα η κατάλληλη διαχείριση των υδάτινων πόρων μας. Δεν νοείται η Υδρούσα να έχει στερέψει από το νερό που «χάνεται» διότι δεν γίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και προβλέψεις, ούτε έλεγχος της χρήσης των υδάτινων πόρων!

Ανάπτυξη δεν είναι μόνον ο τουρισμός. Πριν φθάσω στην τουριστική ανάπτυξη, αναφέρω την ανάγκη συγκρότησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος για αυτή. Η επάρκεια της παραγωγής αγροτικών αγαθών θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, περιορίζοντας τις εξαρτήσεις.

Ο τουρισμός είναι και για την Άνδρο μια βαριά βιομηχανία, και όπως φαίνεται, ακμάζουσα. Πιστεύω όμως πως πρέπει να μάθουμε από τα «παθήματα» άλλων νησιών, και επίσης να συμβουλευτούμε τα καλά παραδείγματα! Να επιδιώξουμε ενσυνείδητα μια «βιώσιμη» τουριστική ανάπτυξη, να μην αφεθούμε στην αυτορρύθμιση του τουρισμού και ότι προκύψει! Μια ανάπτυξη κατά το δυνατόν ισόρροπα κατανεμημένη στις διάφορες περιοχές του νησιού, χωρίς να καταστρέφουμε κάποιες περιοχές για να διατηρήσουμε κάποιες άλλες. Με επέκταση της τουριστικής περιόδου, και εμπλουτισμό των τύπων τουρισμού καθότι διαθέτουμε πλήθος αρχαιοτήτων, πολιτιστικών, φυσικών και θρησκευτικών πόρων που αξίζει να αναδειχτούν μέσω ειδικού θεματικού, θρησκευτικού ή περιηγητικού τουρισμού, και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Χρειάζεται για αυτό να συνεργαστούμε με ειδικούς, και επίσης να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους, καθώς και την ανάπτυξη τοπικών αθλητικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων για τους νέους.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα των ειδικών χαρακτηριστικών του νησιού μας. Βιώσιμη ανάπτυξη με ποιότητα σημαίνει διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και ταυτοτήτων, που μαζί με τις ορθές υπηρεσίες θα στηρίξει την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Στο μεταξύ βλέπουμε πλέον ότι υπάρχει ανάγκη να εκτιμηθεί από ειδικούς η κατάσταση στις ευάλωτες περιοχές του νησιού. Πρέπει να σχεδιαστούν χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, να γίνει εκτίμηση του τοπικού γεωπεριβάλλοντος, και να σχεδιαστούν τοπικά προγράμματα πολιτικής προστασίας με ένταξη σε αυτά τοπικών εθελοντικών οργανώσεων. Δηλαδή, να διαθέτουμε οι ίδιοι στο νησί μας τη βασική ετοιμότητα όταν χρειαστεί, χωρίς να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από την επάρκεια των άλλων και τη δυνατότητα προσέγγισης του νησιού όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Θα συνεισφέρει σε αυτό η ανάδειξη του εθελοντισμού και η ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε να περιφρουρηθούν τοπικές αξίες που έχουν να κάνουν με την Άνδρο: τη γενική αισθητική της, τη δόμηση, τις ειδικές καλλιέργειες, την τοπική κουζίνα, τη λελογισμένη εκμετάλλευση και χρήση των παραλιών.

Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο και τους ανθρώπους του;

Υγεία: αναβάθμιση των υποδομών ώστε να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση για άμεση πρώτη φροντίδα σε Κέντρο Υγείας από όλες του περιοχές του νησιού (δεν μπορεί να μοιράζονται έναν γιατρό η Χώρα και το Γαύριο!)

Διαχείριση υδάτινων πόρων: το νερό μας δεν φτάνει γιατί «χάνεται» ή συχνά γίνεται κακή ή παράτυπη διαχείρισή του

Αναβάθμιση των υποδομών και δικτύων: για να μπορέσουν να υποστηριχθούν ολοκληρωμένα η αγροτική και τουριστική ανάπτυξη. Η επάρκεια αγροτικών αγαθών και τοπικών προϊόντων θα συμβάλλει στην αειφόρο και ισορροπημένη ανάπτυξη του νησιού (ανάπτυξη δεν είναι μόνον ο εποχικός ή ευκαιριακός τουρισμός)

«Βιώσιμη» τουριστική ανάπτυξη: ανάπτυξη του τουρισμού με σεβασμό στον τόπο μας, και κατά το δυνατόν κατανεμημένη στις περιοχές του νησιού (δεν καταστρέφουμε κάποιες περιοχές για να διατηρήσουμε κάποιες άλλες, ούτε δεχόμαστε μια αλόγιστη ανάπτυξη, με παροχή εναλλακτικών δυνατοτήτων και υπηρεσιών για την επιμήκυνση της εποχικότητας (οικολογικός τουρισμός, περιπατητικός, κοσμοπολίτικος, αρχαιολογικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός κ.ά.)

Προστασία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: για να διατηρηθεί η ποιότητα των ειδικών χαρακτηριστικών του νησιού μας. Διεκδίκηση ανάπτυξης τοπικής δύναμης Πολιτικής Προστασίας, σχεδιασμού, προετοιμασίας και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και των ιδιοκτησιών έναντι όλων των φυσικών και άλλων καταστροφών

 Ανάδειξη του εθελοντισμού, ενεργοποίηση των πολιτών: ώστε να υποστηριχθούν οι έκτακτες ανάγκες μας, και να περιφρουρηθούν οι τοπικές μας αξίες (αισθητική, δόμηση, διατήρηση ειδικών καλλιεργειών, χρήση παραλιών κλπ)

Πολιτισμός-Αθλητισμός: να υπηρετήσουμε τα παιδιά και τους νέους μας στο νησί, να τους παρέχουμε ενδιαφέροντα και ευκαιρίες

Ναυτοσύνη και προσέλκυση νέων ανθρώπων: Ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για σύμπραξη Δημόσιων και Ιδιωτικών φορέων με σκοπό την ίδρυση στο νησί μας με την παράδοση στη ναυτοσύνη, παραρτήματος Σχολής Εμποροπλοιάρχων στην αγγλική γλώσσα, και σύνδεσή της με σημαντικό αντίστοιχο χώρο στο εξωτερικό

Να μάθουμε από τα παθήματα των άλλων νησιών αλλά και να συμβουλευτούμε τα καλά τους παραδείγματα!

Είμαι περήφανη για την Άνδρο. Και είμαι στρατιωτικός και άνθρωπος του μόχθου, μαθημένη στην πολύ σκληρή δουλειά. Οπότε, θα προσφέρω άοκνη υπηρέτηση των στόχων που θα τεθούν από την Περιφέρεια και τις Τοπικές Αρχές, με αποφασιστικότητα, αφοσίωση και συνέπεια. Θα είμαι καθημερινά παρούσα εδώ στο νησί. Πιστεύω στη συλλογική δύναμη και την ειλικρινή διαβούλευση, άρα θα «ακούω» τους συντοπίτες μου και θα προσπαθήσω να γίνεται πάντα μια δημιουργική ζύμωση ιδεών και προτάσεων, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επίσης, λόγω της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, διαθέτω θάρρος και τεράστια εμπειρία σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, από το πιο υψηλό ως τη βάση της. Νομίζω πως ένα από τα σπανιότερα προσόντα μου ως υποψήφια Έπαρχος, είναι το γεγονός ότι γνωρίζω καλά το «πως γίνονται τα πράγματα». Πολλές καλοπροαίρετες προσπάθειες συχνά δεν οδηγούν πουθενά, διότι δεν υποστηρίζονται από αυτή την ειδική γνώση που αποκτιέται με προσπάθεια, και θέλει χρόνο.

ΜΦΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.