Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Livada Farm άνοιξε τις πύλες της στο κοινό για μια ξενάγηση στο κτήμα και στον τρόπο καλλιέργειας που εφαρμόζεται στο κτήμα Λιβάδα.
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι νέοι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Ο Αλέξανδρος Κωστής και ο Πέτρος Αντωνιάδης μαζί με τις οικογένειες τους και φίλους, καλλιεργούν με τους όρους της αεικαλλιέργειας (περμακουλτούρας) το κτήμα Καΐρη κάτω από τον Άγιο Νικόλαο, στη θέση Λιβάδα της Μεσαριάς. Προμηθεύουν με τα προϊόντα τους μαγαζιά εστίασης, μανάβικα και ιδιώτες. Η ενασχόληση με τη γη είναι σκληρή δουλειά, απαιτεί πολύ κόπο, θέλει τρόπο και γνώσεις γύρω από τα είδη καλλιέργειας, ταυτόχρονα είναι μια εργασία που προσφέρει ψυχική ισορροπία, είναι μια “αληθινή” δουλειά μέσα στο πλήθος των εργασιών του ψηφιακού μας κόσμου που “φυλακίζουν” τον άνθρωπο σε εικονικές πραγματικότητες.
🌾 Η Περμακουλτούρα είναι μια αειφόρος και δημιουργική πρακτική που συνδυάζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με την αυτάρκεια και την κοινωνική συνοχή. Βασίζεται σε αρχές όπως η ανακύκλωση, η φυσική αγροκαλλιέργεια και η κοινότητα, προωθώντας μια ισορροπημένη σχέση με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. permaculturemag.gr
Τα κυπαρίσσια, οι φρουροί του κτήματος.
Το καλάθι της Λιβάδας με τα προϊόντα, μελιτζάνες, ντομάτες, παντζάρια ολόγλυκα, νόστιμες πιπεριές, λαχανίδα (kale) πικάντικη ρόκα, μαϊντανός ολόφρεσκος και μυρωδάτος κ.ά… όλα τα προϊόντα με τα αρώματα τους και φουλ γεύση! Το σνακ μπαρ είχε σπιτικά εδέσματα, αραβική πίτα με λαχανκά και πέστο, κολοκυθόπιτα, ρακί AnDrop, λεμονάδα “Ευ Άνδρος”, μπύρες και νερά σε χάρτινες συσκευασίες.
Οι καυτές γάστρες του Κίμωνα Ζαφειρόπουλου
Το Λιβαδίσιο μπριάμ ψήθηκε σε μεγάλα ταψιά – γάστρες που ήταν τοποθετημένα πάνω σε καυτές πέτρες με αναμένα καρβουνα ανάμεσά τους. Τα καπάκια του κάθε ταψιού ήταν γεμάτα κάρβουνα, τα λαχανικά σιγοψήθηκαν με αυτή την αργή τελετουργική διαδικασία. Ο Κίμωνας, ένας νέος μάγειρας που ζει στα Ρέματα, επιμελήθηκε όλο αυτή την εντυπωσιακή “πρωτόγονη” παρασκευή φαγητού, θυμίζοντας πως η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα.
Τραπέζια και αυτοσχέδιοι πάγκοι. Απλότητα κάτω από τα δένδρα, μια πρόταση για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής έστω και για ένα μόνο μεσημέρι μιας Κυριακής του Σεπτεμβρίου. Ραντεβού, με το καλό του χρόνου τον Σεπτεμβριο του 2024. Αλέξανδρε, Πέτρο καλές σοδειές!
Στείλτε email στο livadafarm@gmail.com για να γραφτείτε στη λίστα
✒️ Άννα Μ. Βούλγαρη