Λαμπρή υποδοχή επιφυλάχτηκε κατά την άφιξη των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού και προστάτη των ναυτικών μας, που φυλάσσονται στην ομώνυμη ιερά μονή της Άνδρου.

Τα ιερά λείψανα μεταφέρθηκαν στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, από τον Γέροντα Καθηγούμενο Δωρόθεο Θέμελη, με την ευκαιρία του ετήσιου πανηγυρικού εορτασμού της 6ης Δεκεμβρίου.  Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 25ης Νοεμβρίου στον προβλήτα του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου έφθασαν με πλοίο του Λιμενικού, ενώ τα ελλιμενισμένα πλοία χαιρετούσαν με συριγμούς και οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλεως ηχούσαν πανηγυρικά. Παρόντες οι Μητροπολίτες Σύρου-Άνδρου Δωρόθεος Β’ και Πειραιώς Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης, βουλευτές και λοιπές αρχές του Πειραιά, ο κλήρος, σχολεία και πλήθος πιστών, ενώ άγημα του πολεμικού ναυτικού απέδιδε τιμές. Μεταξύ των λοιπών παρευρεθέντων και ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου συνταξιούχων πλοιάρχων ΕΝ Δημήτριος Καραπιπέρης. Η μεγαλειώδης πομπή που σχηματίστηκε, κατέληξε συνοδεία αγήματος και της φιλαρμονικής του πολεμικού ναυτικού, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, όπου ακολούθησε δοξολογία. Κατά την πολυήμερη παραμονή  των λειψάνων στο ναό, τελούνταν καθημερινώς ιερές ακολουθίες και αγρυπνίες με συρροή, στην κυριολεξία, χιλιάδων πιστών από την πειραϊκή και όχι μόνο κοινωνία, μεταξύ των οποίων και πολλοί συμπατριώτες μας από την Άνδρο.

Την παραμονή της εορτής το εσπέρας πραγματοποιήθηκε μέγας αρχιερατικός εσπερινός και την επομένη πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, τιμητικά συνιερουργούντος του Γέροντος Δωροθέου, ηγουμένου της Ι.Μ. της Άνδρου και τη συμμετοχή του λοιπού κλήρου. Την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια των ιερών ακολουθιών λάμπρυνε ο πολυπληθής βυζαντινός χορός του καλλικέλαδου πρωτοψάλτη, μουσικοδιδασκάλου και φίλου Γρηγόρη Νταραβάνογλου, Άρχοντος Μαϊστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος Πειραιώς Σεραφείμ ευχαρίστησε και έπλεξε το εγκώμιο του Γέροντα Δωροθέου. Ο Γέροντας, ιδιαίτερα συγκινημένος, τόνισε στην αντιφώνησή του μεταξύ και άλλων, εντυπωσιάζοντας με τη μεστότητα των λόγων του το πλήθος του εκκλησιάσματος, πως ήταν η πρώτη φορά που τα λείψανα του προστάτη των ναυτικών μας Αγίου Νικολάου εξήλθαν από την ομώνυμη ιερά μονή της Άνδρου, μετά από την εκφρασθείσα επιθυμία του Σεβασμιοτάτου, προς αγιασμό και ευλογία των πιστών της πειραϊκής κοινωνίας.  Εξάλλου, όπως πολλαπλώς τονίστηκε, για πρώτη ομοίως φορά λείψανα του προστάτη των ναυτικών μας έφθασαν στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας, τον Πειραιά. Για τούτο ακριβώς δόθηκε κατά την υποδοχή και τις ακολουθίες η δέουσα μεγαλοπρέπεια!

Τους πανηγυρικούς εορτασμούς ακολούθησε περιφορά στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, ενώ η παραμονή στον ομώνυμο Ι.Ν. του Πειραιά έληξε στις 7 Δεκεμβρίου με δεήσεις υπέρ των ναυτιλομένων, υπέρ των σπουδαστών και καθηγητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και τέλος με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των κατά καιρούς απολεσθέντων ναυτικών μας.

Είναι σε όλους μας ευρύτερα γνωστό ότι πρόκειται για τον τιμώμενο άγιο στα νησιά μας, στις ναυτικές περιοχές της χώρας μας και όχι μόνο. Τα Μύρα της Λυκίας, όπου διακόνησε ως Αρχιεπίσκοπος και θαυματούργησε, βρίσκονται στη ΝΔ περιοχή της Μ. Ασίας, όπου και εκοιμήθη στις 6 Δεκεμβρίου του 330 μ.Χ. Εκεί σώζεται σήμερα παλαιά βασιλική στη μνήμη του. Πολύ μεταγενέστερα, το έτος 1087, λόγω των επιδρομών των Αγάρων, μεταφέρθηκε μέσω Ρόδου και Κρήτης προς φύλαξη στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου συνεορτάζεται με τους Ρωμαιοκαθολικούς και από όπου προ ετών παραχωρήθηκε τιμητικά απότμημα των τιμίων λειψάνων του στην ομώνυμη Ι.Μ. της Άνδρου, προς αγιασμόν και προστασία των ναυτικών μας. Στην ιστορική Μονή του νησιού μας συρρέει κάθε χρόνο μεγάλο πλήθος προσκυνητών, παρακαλώντας για την χάρη του.

Το γεγονός της μεταφοράς από την Άνδρο στον Πειραιά, εκτός από την καθαρώς θρησκευτική πλευρά για την τοπική κοινωνία και τους συμμετέχοντες, κατέστησε περισσότερο γνωστή την ιστορική μονή, προβάλλοντας κατ’ επέκταση και το νησί μας. Από το Νοέμβριο, μετά την εκδοθείσα εγκύκλιο της Μητροπόλεως Πειραιώς, η Άνδρος και η εκεί Μονή του Αγίου αναφέρονταν συνεχώς στις τοπικές ενορίες, στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του Πειραιά, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, στα σχολεία, τα ναυτιλιακά γραφεία, στους ναυτικούς συλλόγους, στις αρχές και τους φορείς που έλαβαν μέρος στην υποδοχή. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να υπήρχε συνοδευτικά και μια ανάλογη αντιπροσώπευση από την επίσημη αρχή του νησιού μας.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Αποικιανών, στην περιοχή του οποίου ο Γέροντας Δωρόθεος διακονεί επαξίως επί πολλές δεκαετίες την Ι.Μ., έχοντας παράλληλα χρηματίσει και εφημέριος των Αποικίων, τον τίμησε προ έτους, σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση (όπως και τον μακαριστό ιερέα Ιποκράτη Πολέμη) με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας Δωροθέου Β’, για την όλη προσφορά του, τον δυναμισμό και την δημιουργικότητά του, αλλά κυρίως για την υποδειγματική προσήλωσή του στις θρησκευτικές μας παραδόσεις, το βυζαντινό ύφος και τις αρχές της πίστης μας.

Τα μοναστήρια του νησιού μας είναι πνευματικοί φάροι ζωντανοί, ιδιαίτερα σήμερα στους δύσκολους καιρούς, που διερχόμαστε!

Αυγουστής.Μπάλκας

Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Αποικιανών

Έφορος Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.