«Περισσότεροι από σαράντα εκπρόσωποι των ΜΜΕ παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Δήμος Άνδρου, για την παρουσίαση του 1ου διεθνούς φεστιβάλ του νησιού, αλλά και των εκθέσεων που διοργανώνουν τα ιδρύματα Β. & Ε. Γουλανδρή και Π. & Μ. Κυδωνιέως.

androsfestival-2

Ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, αφού καλοσώρισε τους εκπροσώπους του τύπου, αρχικά αναφέρθηκε στις ομορφιές της Άνδρου και στα πλεονεκτήματά της που την καθιστούν ιδανικό τουριστικό προορισμό. Στη συνέχεια μίλησε για το νέο, ανοιχτό, θέατρο και το φεστιβάλ, επισημαίνοντας: «Το φεστιβάλ Ανδρου είναι το επόμενο άλμα που κάνει η ήδη καταξιωμένη στη διεθνή εικαστική σκηνή, Ανδρος, στο χώρο των παρασταστικών τεχνών αλλά και της μουσικής. Το γεγονός πως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ανέλαβε ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες μας, ο Παντελής Βούλγαρης, αρκεί για να καταδείξει την ποιότητα, τη σκοποθεσία και τη φιλοσοφία του νέου θεσμού, τον οποίο ο Δήμος Ανδρου διοργανώνει και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του, προσβλέποντας στην ανάπτυξή του σε διεθνείς συνεργασίες και μετακλήσεις κορυφαίων σχημάτων και καλλιτεχνών από το εξωτερικό, από το 2016.  Όραμά μας και φιλοδοξία μας είναι το Φεστιβάλ Άνδρου να αποτελέσει τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Ελλάδα, προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά της. Οφείλουμε να τονίσουμε  ότι ο Δήμος Άνδρου οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον άνθρωπο που οραματίστηκε και κατασκεύασε το ανοιχτό θέατρο, τον ευεργέτη Αλκιβιάδη Τάττο».

androsfestival-3

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης, που ανέφερε:

«Ο πολιτισμός στην Ανδρο μάς ενδιαφέρει όχι μόνο  κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, αλλά σε όλη τη χρονιά και κυρίως το χειμώνα».

Η Ανδρος άλλωστε τροφοδοτεί, όπως εξομολογήθηκε, την οικογένειά του και τον ίδιο  επί 25 χρόνια: «Απ’τα υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι, τα τζιτζίκια, τα σύκα, τις μικρές παραλίες κι ένα υπόγειο πολιτισμό αναγνωρισμένο: από τον Εμπειρίκο, την Καραγάτση, τον Πολέμη. Επειτα όλα αυτά τα χρόνια συνάντησα τον  πολιτισμό  κι από τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους . Kι όλα αυτά τα χρόνια  όλος αυτός ο πολιτισμός έδωσε  καρπούς. Εδωσε τη «Μικρά Αγγλία», το βιβλίο της Ιωάννας (Καρυστιάνη), και μετά την ταινία που έκανα. Και τώρα πια οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό: στο όνειρο ενός ανθρώπου,  του Ανδριώτη  Αλκιβιάδη Τάττου, που σε αυτές τις δύσκολες  εποχές –και  δεν είναι δύσκολες μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης  αλλά και λόγω της πολιτιστικής κρίσης- πρόσφερε στο τόπο του ένα μοναδικό θέατρο» .

«Ολος ο κόσμος της Ανδρου περιμένει από μας. Τι περιμένει από μας;» , αναρωτήθηκε  φωναχτά ο σκηνοθέτης. «Εμείς αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της  Επιδαύρου, σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους, για να καλύψουμε τον Αύγουστο. Φιλοδοξία  του θεσμού, ωστόσο, από την επόμενη χρονιά είναι αυτός ο χώρος  να είναι ένας ανοιχτός τόπος συνεργασίας και φιλοξενίας των πιο ενδιαφερόντων καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο  στη μουσική και στο  θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία. Και ποιος ξέρει; Αργότερα  κι άλλοι χώροι μοναδικοί, που έχει η Ανδρος, παλιά σχολεία, πλατείες, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να είναι  όλο το καλοκαίρι στην Ανδρο ένα καλοκαίρι πολιτισμού».

Η νέα ανοικτή σκηνή  είναι ένα οικοδόμημα που σέβεται το φυσικό τοπίο, παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου, μεταπολεμικά.

Το θέατρο βρίσκεται σε “στρατηγική” θέση, με πανοραμική θέα προς το Νότο. Χτίστηκε με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων, επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων. Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων, δύο εισόδους, τέσσερις εξόδους και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, με καμαρίνια και βοηθητικούς χώρους για το κοινό. Η νέα σκηνή διαθέτει κυλικείο, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και γειτνιάζει με τα δυο κεντρικά parking του οικισμού. Το σχεδιασμό της υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος. Όπως υπογραμμίζουν: «Η ιδέα ήταν να ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως συνέβαινε και στα αρχαία θέατρα. Στόχος μας είναι, δηλαδή, όσοι αντικρίζουν τη σκηνή να λένε: το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα σε αυτή τη θέση».

Από το ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, ο πρόεδρός του, κ. Νίκος Σιγάλας αναφέρθηκε στη φετινή έκθεση που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «Πλόες», που πέρσι συμπλήρωσαν την πρώτη 20ετία της διαδρομής τους.

«Οι φετινοί «Πλόες», τόνισε ο κ. Σιγάλας, που θα παρουσιαστούν εφέτος, από το Σάββατο 1 Αυγούστου και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, έχουν ως προσδιοριστικό υπότιτλο, τα «Νηπενθή και Εωθινά». Τα «νηπενθή» (λέξη ομηρική, που ακόμη χρησιμοποιείται στη νεοελληνική μας γλώσσα, όπως σε ποιητικές συλλογές), είναι όλα όσα δεν προκαλούν πόνο και θλίψη. Τα «εωθινά», είναι όσα εμφανίζονται με το πρώτο φως του ήλιου. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο, εικονογράφο, χαράκτη και συγγραφέα Ράλλη Κοψίδη (1929-2010), που εφέτος κλείνουν 5 χρόνια από τον θάνατό του και σε αυτήν θα φιλοξενηθούν έργα 11 καλλιτεχνών και του ίδιου του Ράλλη Κοψίδη, φυσικά, από τα οποία αρκετά παρουσιάζονται για πρώτη φορά».

Για λόγους ανωτέρας βίας δεν κατέστη δυνατόν να εκπροσωπηθεί το ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, παρότι η παρουσία εκπροσώπου του ήταν προγραμματισμένη. Υλικό για την έκθεση «Man Ray: Τα πρόσωπα της γυναίκας» (που ξεκινά στις 28 Ιουνίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.

Ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί θερμά την κ. Βασιλοπούλου – Μαντζαβελάκη για τη φιλοξενία στο Saint George Lycabettus».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.