sel-5-stress2

Από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου 2014 διεξήχθη στη Χώρα της Άνδρου, για πέμπτη συνεχή φορά, το 6ο Διεθνές Συνέδριο για το «Οξειδωτικό Στρες στην Ιατρική και Βιολογία του Δέρματος» (6th International Conference on Oxidative Stress in Skin Biology and Medicine).

Περίπου 120 σύνεδροι από διάφορα μέρη του κόσμου παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου οι οποίες διήρκησαν 3 ημέρες (Πέμπτη-Σάββατο). Αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν και στην εκδρομή η οποία διοργανώθηκε την Κυριακή και συμπεριελάμβανε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και στην Ι.Μ. Παναχράντου. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Oxygen Club of California καθώς και το Δήμο Άνδρου. Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη της οργανωτικής επιτροπής, υποδέχτηκαν τους συνέδρους που έρχονταν από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο Αθηνών και τους συνόδευσαν σε όλη τη διαδρομή μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας, το οποίο είχε οριστεί ως αφετηρία. Εκεί, όλοι οι σύνεδροι επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής και δυο ώρες αργότερα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Άνδρου, όπου τους περίμεναν τα λεωφορεία τα οποία ο Δήμος Άνδρου είχε διαθέσει και οργανώσει για τη μεταφορά στη Χώρα της Άνδρου. Οι σύνεδροι προέρχονταν από αρκετές χώρες του κόσμου, από την Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Ινδία, Αίγυπτο και την Ελλάδα. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αφορούσαν το οξειδωτικό στρες και το ρόλο του στα διάφορα φαινόμενα (π.χ. στην επούλωση τραυμάτων), τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς προστασίας διαφόρων συστατικών φυσικών προϊόντων (π.χ. για την φωτο-προστατευτική δράση των φλαβονοειδών και καρετονοειδών, για την αντιφλεγμονώδη δράση σκευάσματος με βάση το αυγοτάραχο), τον ρόλο των φυσικών αντιοξειδωτικών στην κοσμετολογία αλλά και στη μεσογειακή διατροφή (π.χ. στην πρόληψη ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα), το ρόλο του οξειδωτικού στρες και των αντιοξειδωτικών στον διαβήτη. Διοργανώθηκαν επίσης και τρία στρογγυλά τραπέζια, το πρώτο έθετε το ερώτημα της ωφέλειας των αισθητικών πρακτικών, το δεύτερο αφορούσε το θέμα της συστημικής ή τοπικής εφαρμογής φαρμακευτικών ουσιών στην περίπτωση δερματικών παθήσεων και το τρίτο αφορούσε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος και τις προτεινόμενες δράσεις προστασίας από αυτούς. Έγιναν παραγωγικές συζητήσεις και ανταλλαγές επιστημονικών απόψεων.

Πλούσιο ήταν και το κοινωνικό πρόγραμμα του συνεδρίου, παράλληλα με τις επιστημονικές εργασίες. Η υποδοχή των συνέδρων έγινε με παραδοσιακά τοπικά κεράσματα, κάθε μεσημέρι και βράδυ γευμάτιζαν όλοι μαζί είτε ελαφρά στην πολύ καλά φροντισμένη και περιποιημένη αυλή του δημοτικού κινηματογράφου είτε σε ένα ταβερνάκι στην κεντρική πλατεία με θέα τη θάλασσα, δράσεις που τους έδωσαν τη δυνατότητα να αποφορτιστούν, να απολαύσουν τις ομορφιές και τη φιλοξενία του νησιού και να γίνουν μια παρέα. Στο επίσημο δείπνο είχαν τη δυνατότητα να γευτούν παραδοσιακές νοστιμιές του νησιού αλλά κυρίως να διασκεδάσουν και να χορέψουν με την καρδιά τους. Οι μουσικοί Νικόλαος Ντόγιας (βιολί), Αυγουστής Ντόγιας (λαούτο) και Μικέλα Μάνεση (σαντούρι) έντυσαν μουσικά τη βραδιά ενώ η χορευτική ομάδα του Γαυρίου χόρεψε τοπικούς χορούς, μετέδωσε τη χαρά της στους συνέδρους παρασύροντας όλους σχεδόν σε χορό με πολύ κέφι και ζωντάνια. Την Κυριακή οργανώθηκε εκδρομή η οποία ξεκίνησε με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης. Η υπεύθυνη της ανασκαφής που πραγματοποιείται στο χώρο Dr Παλαιοκρασσά, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τίμησε ιδιαιτέρως το συνέδριο ξεναγώντας η ίδια προσωπικά τους συνέδρους στους χώρους της ανασκαφής. Ακολούθησε στη συνέχεια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Υψηλής. Το μεσημέρι οι σύνεδροι επισκέφθηκαν την Ι.Μ. Παναχράντου, όπου ο ηγούμενος της Μονής παρέθεσε τράπεζα στους συνέδρους φροντίζοντας ο ίδιος προσωπικά την προετοιμασία του γεύματος. Αργά το απόγευμα, αφού οι σύνεδροι είχαν επιστρέψει στη Χώρα της Άνδρου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Γουλανδρή, όπου υπήρχε έκθεση γλυπτών της Σοφίας Βάρη καθώς επίσης και στο Μουσείο Κυδωνιαίος. Οι σύνεδροι γοητεύτηκαν από την ιστορία του τόπου και συγκινήθηκαν από την εγκάρδια περιποίηση και την πνευματικότητα που συνάντησαν στη Μονή.

Αξίζει ιδιαιτέρως να σημειωθεί η συμπαράσταση του Δήμου της Άνδρου στην οργάνωση του συνεδρίου, η οποία δεν έμεινε σε υποσχέσεις αλλά με καίριες δράσεις έκανε δυνατή την υλοποίηση του συνεδρίου. Πέρα από την παροχή του δημοτικού κινηματογράφου για συνεδριακό χώρο, ο Δήμος κάλυψε τις μικροφωνικές και προβολικές διατάξεις που απαιτήθηκαν στο χώρο, ανέλαβε την καθημερινή καθαριότητα του χώρου καθώς επίσης κάλυψε και τη μεταφορά των συνέδρων από και προς το Γαύριο καθώς και στην εκδρομή. Με πολύ προθυμία έκανε δυνατή τη μεταφορά οτιδήποτε χρειαζόταν στο χώρο του συνεδρίου.

Το συνέδριο αυτό φαίνεται πως πλέον έχει γίνει παράδοση, και για την Άνδρο αλλά και για τους συμμετέχοντες οι οποίοι φεύγοντας μετά τέτοιες καρποφόρες ημέρες στο νησί επιθυμούν να ξανάρθουν. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η διάθεση αυτή ακμαία, αυξάνοντας τη συχνότητα της διεξαγωγής του συνεδρίου στα δυο, από τα τρία χρόνια που ισχύει μέχρι τώρα. Για να γίνει ωστόσο εφικτό αυτό, χρειάζεται, όσοι εμπλέκονται στην οργάνωση του συνεδρίου, να δράσουν συντονισμένα και μεθοδικά ώστε να πολλαπλασιαστούν οι καρποί που η διοργάνωση αυτή φέρει, τόσο στους συνέδρους όσο και στο νησί της Άνδρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.