Ο σκηνοθέτης Γιώργος Δάμπασης με τη σοπράνο Ελεάννα Κωνσταντά και τη μεσόφωνο Αμάντα

Μετά τις επιτυχημένες, κατά γενική ομολογία, παραστάσεις του θιάσου «Αλαλούμ», τόσο στο Ανοιχτό Θέατρο με την επιθεώρηση «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου», όσο και με την επιθεώρηση στον «Παρνασσό» «Στην τρέλλα του χορού», κάναμε φέτος ένα τολμηρό άνοιγμα συνεργαζόμενοι με μία ομάδα ταλαντούχων ερμηνευτών του λυρικού πενταγράμμου. Και αυτή η συνεργασία ευελπιστούμε ότι θα στεφθεί με επιτυχία στις 25 Αυγούστου. Είναι δε παρήγορο το γεγονός ότι μας έχουν γίνει προτάσεις να ανέβει το έργο και σε θέατρα των Κυκλάδων καθώς και της Δωδεκανήσου. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο θίασός μας, σαν ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται κατά περίπτωση να «μπολιάζεται» και με τρίτους καλλιτέχνες σε ρόλους με ειδικές ερμηνευτικές δεξιότητες, που ξεπερνούν το μόνιμο ερασιτεχνικό δυναμικό. Στην πορεία αυτή, πρέπει να αναζητούνται φρέσκες ιδέες, πρωτότυπα κείμενα καθώς και guests με καλλιτεχνική ακτινοβολία.

Με τις σκέψεις αυτές, ετοιμάζουμε για το 2018 μια καυστική σάτιρα, το «Αλλαγή και πάνω τούρλα», με φόντο τη δεκαετία του ΄80, για την οποία ήδη συζητάμε με κάποια δυνατά ονόματα στην καλλιτεχνική πιάτσα. Παράλληλα, προγραμματίζουμε μουσικοχορευτικά αφιερώματα για τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70.

Με τις προϋποθέσεις αυτές, έχουμε πιθανότητες ο θίασος «Αλαλούμ» να ανοίξει τα φτερά του και στο ευρύτερο θεατρικό γίγνεσθαι.

Στο μικρό αυτό σημείωμα, θέλω, πάνω απ’ όλα, να ευχαριστήσω τον Αλκιβιάδη Τάττο, τον Παντελή Βούλγαρη και την Αναστασία Καβαλάρη, για την αγαστή συνεργασία που είχαμε και έχουμε. Η ομάδα αυτή έφερε τα πάνω-κάτω στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω ευχαριστίες στους καταξιωμένους λυρικούς, που, αφού καταχειροκροτήθηκαν ως πρωταγωνιστές στο Ηρώδειο, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τη Λυρική Σκηνή, δέχθηκαν να συνεργασθούν μ’ έναν σχεδόν άγνωστο ερασιτεχνικό θίασο. Η πράξη τους αυτή δείχνει μια καλλιτεχνική γενναιότητα, κάτι που σπανίζει στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του φίλου μας Ηλία Βικτωράτου (που παίζει τον ρόλο του φαντάρου Κορτέση), που έλεγε:

«Πού με ρίξατε ρε παιδιά! Να παίξω μ’ αυτά τα θηρία που είναι σούπερ επαγγελματίες;»

Συγκινητική υπήρξε η συμβολή των ηθοποιών του Θιάσου, Σαράντη Παντελιά, Ρίκας Μουρίκη, Στάθη Δανιηλίδη, Κατερίνας Σωρούλας, Τζένας Γεραρή, Κάτιας Μαρκουίζου, Στέλιου Μαρκουίζου, Ράνιας Κωνσταντινίδη, Χαράς Βακονδίου, Θανάση Αναστασίου, που παίζουν μικρούς ρόλους στο έργο.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή της σοπράνο Γιώτας Σανγβινάτσου, που δίδαξε τους ηθοποιούς του «Αλαλούμ» τα χορωδιακά μέρη.

Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η παρουσία της Γκάμπυ Αναστασίου, που παράτησε τις μελέτες της για τον Μένη Κουμανταρέα, για να αναλάβει τη διεύθυνση σκηνής.

Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη για τους χορηγούς μας, τους αδελφούς Γιώργο και Δημήτρη Στεφάνου της Εταιρίας «Golden Star Ferries», τον επιχειρηματία Μιχάλη Αξιώτη, το Ίδρυμα «Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή», το Γιάννη Τσεπέρκα, τον Γεράσιμο Βουτσινά της «ΣΑΡΙΖΑΣ», την ΕΡΤ και την Μαριάννα Φωτοπούλου της Εφημερίδας «Ανδριακή».

Το μεγάλο μου ευχαριστώ το κρατάω για το τέλος, για τη γυναίκα μου Λιλίκα Αντανασιώτη, που μετέτρεψε το σπίτι της σε στούντιο για τις πρόβες στο πιάνο, όπου μαζί με τη φίλη της Έφη Κούτση, βάψανε τα σκηνικά και φιλοτέχνησαν τα πανέμορφα καπέλα και τα ρούχα των ηθοποιών.

Γιώργος Δάμπασης

Σκηνοθέτης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.