Paulopoulos_Dardanos
Ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε χθες 16.4.2019 στην αίθουσα των “Φίλων Μεγάρου Μουσικής” η παρουσίαση της Β’ συμπληρωμένης έκδοσης του τόμου “Σελίδες στην Οθόνη ή σε Χαρτί” που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ε. Δαρδανός των εκδόσεων Gutenberg.

“Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθώντας τις φωτιές να τυλίγουν το Ναό της Παναγίας στο Παρίσι, νοιώσαμε μια θλίψη σα να είναι κάτι που μας αφορά, σα να είναι κάτι δικό μας, γιατί προφανώς η Νόρτρε Ντάμ είναι κάτι παραπάνω από ένα μνημείο! Τι την έκανε όμως ένα μνημείο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού; Προφανώς το αρχιτεκτονικό της μεγαλείο, η ομορφιά της! Αν δεν ήταν ένας μεγάλος συγγραφέας, αν ένας συγγραφέας δεν είχε φτιάξει ένα μεγάλο βιβλίο γύρω από αυτή την εκκλησία δεν θα ήταν η Νόρτρε Ντάμ που όλοι γνωρίζουμε. Χωρίς τον Βίκτωρα Ουγκώ η Νόρτρε Ντάμ δεν θα ήταν ποτέ αυτό που ήταν. Είναι ένα βιβλίο που μας έκανε να μας συγκινούν τα ίδια σύμβολα!” Με αυτά τα λόγια σαν εισαγωγή ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, παρουσίασε την εκδήλωση σαν παράδειγμα της τεράστιας επιρροής που μπορεί να έχει ένα βιβλίο.

Οι τελευταίοι αιώνες ήταν γεμάτοι από ψευδή αγγελτήρια θανάτου. Όταν εφευρέθηκε η φωτογραφία, αναγγέλθηκε ο θάνατος της ζωγραφικής. Μετά τον κινηματογράφο ήρθε ο θάνατος του θεάτρου, μετά την τηλεόραση, του κινηματογράφου.
Τελικά δεν πέθανε τίποτα – όλα επιβιώνουν παράλληλα και μάλιστα προοδεύουν και καινοτομούν. Το ίδιο θα γίνει και με το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή.

Νίκος Δήμου, Το βιβλίο πέθανε – Ζήτω το βιβλίο σελ. 76-79

BookvskindleΟι ομιλητές αναφέρθηκαν στις διαφορές ανάμεσα στο έντυπο βιβλίο και στην οθόνη:
Το έντυπο βιβλίο είναι φορέας αισθητικής, μνήμης, συναισθηματικής αξίας, δεν χρειάζεται φόρτιση, είναι ανθεκτικό.  
Οι συσκευές ανάγνωσης έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό βιβλίων στις μικρές τους διαστάσεις, σαν υπολογιστές όμως που είναι χρειάζονται φόρτιση, είναι ευαίσθητες στις πτώσεις, μπορούν εύκολα να καταστραφούν, ακολουθούν την πορεία εξέλιξης των υπολογιστών άρα πρέπει να αναβαθμίζονται διαρκώς.

Η σύγκριση ανάμεσα στην τέχνη του Γουτεμβέργιου και την οθόνη μπορεί να μην έχει τελειωμό ανάλογα με την ηλικία και την εξοικείωση που έχει ο καθένας μας με τις νέες τεχνολογίες. Όπως επίσης είναι γεγονός πως το βιβλίο καθηλώνει, σε αντίθεση με την οθόνη που η προσοχή αποσπάται πιο εύκολα. Έρευνες έδειξαν πως οι φοιτητές προτιμούν τα τυπωμένα βιβλία. (Το 92% των φοιτητών προτιμά τα βιβλία του τυπωμένα, όπως γράφει η Huffington Post, οι λόγοι είναι η φωτεινότητα της οθόνης, η κούραση των ματιών, η απόσταση από την οθόνη και ο τρόπος που καθόμαστε μπροστά της, ο πόνος στον αυχένα που μας υποχρεώνει συχνά να διακόπτουμε την ανάγνωση, η απόσπαση της προσοχής κ.ά)

“Τα social media, το ίντερνετ παράγουν λήθη, το βιβλίο παράγει μνήμη”

Σταύρος Πετσόπουλος.

Όποια και να είναι η άποψη μας για την σύγκριση – σύγκρουση… την Δευτέρα βλέποντας στην οθόνη της τηλεόρασης την φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων ταυτιστήκαμε, όπως σαν παιδιά είχαμε ταυτιστεί με το δράμα του δύσμορφου κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου και της όμορφης τσιγγάνας Εσμεράλδας. Μπορεί το χαρτί κάποια στιγμή να τελειώσει, η ανάγνωση όμως θα μείνει… όσο υπάρχουν άνθρωποι! Και αυτό ήταν το αισιόδοξο μήνυμα της βραδιάς στο Μέγαρο Μουσικής.

“Εύχομαι, ιδίως μάλιστα στους ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς μας, οι αναγνώστες των βιβλίων να πληθαίνουν και η ανάγνωση, ως κορυφαία στάση αντίστασης απέναντι στην φθορά, ν’ αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο και ανθεκτικό στήριγμα στην ανηφορική πορεία της ζωής μας”

Προκόπιος Παυλόπουλος, από τον πρόλογο της έκδοσης.

 

Dardanos_PaulopoulosΣτην εξαιρετική εκδήλωση των εκδόσεων Gutenberg για το βιβλίο και το μέλλον του μίλησαν οι Μανόλης Κορρές (Πρόεδρος της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών). Γιώργος Χουλιάρας (Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων. Αντώνης Καρατζάς Πρόεδρος ΟΣΔΕΛ, Εκδότης-Νομική Βιβλιοθήκη) Γεώργιος Γιαννακόπουλος (Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) Άννα Καρακατσούλη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ) Και οι εκδότες: Αργύρης Καστανιώτης, Σταύρος Πετσόπουλος, Γιώργος Ε. Δαρδανός.  Η ηθοποιός Αμαλία Αρσένη διάβασε το απόσπασμα από το βιβλίο “Μεταξύ εντύπου και ηλεκτρονικού κειμένου” του Ιάσονα Φωτεινού. Την άρτια αισθητικά έκδοση επιμελήθηκε ο Γιάννης Μαμάης.

Dardanos_Papazoi_Kapakis
Γιώργος Δαρδανός, Ελισάβετ Παπαζώη, Γιάννης Καπάκης

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δημήτρης Βίτσας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Λυδία Κονιόρδου, η Ελισάβετ Παπαζώη πρώην υπουργός με το ΠΑΣΟΚ καθώς και πολλοί Ανδριώτες ανάμεσα τους ο Δημήτρης Κυρτάτας, Γιάννης Καπάκης. Στον αγαπητό, συμπατριώτη μας παθιασμένο Ανδριώτη Γιώργο Δαρδανό ευχόμαστε να είναι υγιής, κεφάτος, να χαίρεται τα παιδιά και τα εγγόνια του και να ευτυχίσει να δει τον “Πύργο του Αγίου Πέτρου”… ανακαινισμένο όπως το επιθυμεί!

Στα απρόοπτα της βραδιάς η βλάβη στον φωτισμό και στη μικροφωνική εγκατάσταση που δεν απέσπασε καθόλου το ενδιαφέρον της παρακολούθησης, ίσα-ίσα έδωσε μια δόση σαγήνης στην μισοφωτισμένη αίθουσα!  

Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση στο βίντεο που ανέβασαν στο youtube οι εκδόσεις Gutenberg 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.