Την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 6μμ θα μεταδοθεί η ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΪΡΗΣ από το κανάλι History Cosmote TV.

Τετάρτη 2.6.2021 ο Θ. Καΐρης του Γ. Δάμπαση στο History Channel της Cosmote

Με την ευκαιρία ο Ανδριώτης σκηνοθέτης έγραψε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας του Νοεμβρίου 2020 για τον Θεόφιλο Καΐρη 

Στην σύγχρονη επιστήμη έχουν κάνει επίσης μελέτες οι καθηγητές Σινιόσογλου και Βλαχάκης που ρίχνουν φως στις θεωρίες του Καΐρη για το «ΕΝΥΛΟΝ», το σύστημα δηλαδή που ερμηνεύει τον ρόλο της διακίνησης της ύλης, ο κόσμος, σύμφωνα με τον Καΐρη, είναι άπειρος και δεν γνωρίζει όρια χώρου ή χρόνου.
Με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ´21, αποφάσισα να γυρίσω ένα θεατρικοποιημένο ντοκυμαντέρ για τον Θεόφιλο Καΐρη.

Τετάρτη 2.6.2021 ο Θ. Καΐρης του Γ. Δάμπαση στο History Channel της CosmoteΑφού έγραψα το σενάριο, απευθύνθηκα σε πρώτη φάση στον ηθοποιό Γιώργο Μαλταμπέ ο οποίος με αίσθημα ευθύνης δέχθηκε να υποδυθεί την ζωή του Καΐρη.
Έγιναν λοιπόν δεκάδες γυρίσματα στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, στο λαογραφικό Μουσείο στο Συνετί, στο κάστρο της Χώρας, στην Μονή Παναχράντου και στο κάστρο του Κοχύλου.

Τετάρτη 2.6.2021 ο Θ. Καΐρης του Γ. Δάμπαση στο History Channel της Cosmote
Στην ταινία έπρεπε να υπάρχει παράλληλα και ο ρόλος του επαναστάτη Δημήτρη Μπαλή, που ηγήθηκε στο κίνημα εναντίον των κοτζαμπάσηδων, οι οποίοι τα έκαναν πλακάκια με τον Τούρκο κατακτητή.

Τετάρτη 2.6.2021 ο Θ. Καΐρης του Γ. Δάμπαση στο History Channel της Cosmote

Τον ρόλο του Μπαλή ερμήνευσε με επιτυχία ο ηθοποιός και μουσικός Θανάσης Καρπούζης.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Ράνιας Κωνσταντινίδη και του Βασίλη Πομώνη που αποτελούν τους αφηγητές της ταινίας.

 

Πολύτιμη ήταν επίσης η συνεργασία των Σπύρου Κόπιτσα που έκανα λήψεις με τον τρόπος τους.

 

Ο Θεόφιλος Καΐρης ατενίζει με μελαγχολία από το βάθρο του μνημείου του (έργο του γλύπτη Μπονάνου) στην πλατεία του πλατάνου την θλιβερή εικόνα με τα ηλεκτρικά αυτοκινητάκια για να παίζουν τα παιδιά, σε έναν χώρο που δεν σέβεται την ιστορικότητα του Μεσαιωνικού οικισμού.

Γιώργος Δάμπασης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.