Του ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΜΠΑΛΚΑ

Νέο ύφος !

Με χαρά θα θέλαμε να σημειώσουμε τη βελτιωμένη εικόνα που εμφανίζει σταδιακά το νησί μας. Εκτός από τα έργα που ήδη προωθήθηκαν, όπως η πεζογέφυρα στο Νειμποριό, το καλαίσθητο υπαίθριο θεατράκι, που ολοκληρώνεται, η συνέχιση των εργασιών στο βιολογικό κ.ά., είναι γεγονός ότι η εικόνα που εμφανίζει η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, γίνεται διαφορετική. Η καθαριότητα, ο πολιτισμένος τρόπος επικοινωνίας των αρμοδίων, οι καινούργιες σημαίες, που αντικατέστησαν τις φθαρμένες στα δημοτικά και άλλα καταστήματα, οι καθαρισμοί και ο χρωματισμός στους φανοστάτες, το ιδιαίτερα καλαίσθητο φυλλάδιο τουρισμού και οι γενικότερες προσπάθειες προσέγγισης δίνουν ασφαλώς μιαν άλλη αίσθηση, ένα διαφορετικό ύφος προς το καλύτερο.

Οι πληροφορίες μάλιστα, ότι επίκειται λύση και στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, που έχει ταλανίσει το νησί μας για πάρα πολλά χρόνια, μας έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα. Ευχόμαστε γρήγορα να βρεί τη λύση του. Αλλά και το αγκάλιασμα του Δήμου στα πολιτιστικά δρώμενα είναι επίσης πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο. Για παράδειγμα, η γιορτή λεμονιού, που για χρόνια γίνονταν στο Παγοποιείο Ματζαβελάκη, φέτος είχε μεγαλύτερη συμμετοχή και επιτυχία με τη συμμετοχή του Δήμου. Αλλά και το ενδιαφέρον στελεχών του Δήμου να ενδιαφερθούν για ενημέρωση σε όσα έγιναν από τον τοπικό σύλλογο στ’Αποίκια τα προηγούμενα χρόνια, είναι και αυτό χαρακτηριστικό του νέου ύφους. Ίσως μάλιστα θα πρέπει να εξεταστεί και η κάποια ενίσχυση και συνδρομή σε εκδηλώσεις στην περιφέρεια, σε χωριά κλπ. Θα συγχαρούμε λοιπόν για την όλη βελτιωμένη εικόνα, ευχόμενοι καλή δύναμη, πάντα προς το καλύτερο.

Η Βυζαντινή Άνδρος.

Στις 20 Μαρτίου παρακολουθήσαμε μια υψηλής στάθμης επιστημονική συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που οργανώθηκε σε συνεργασία της Καϊρείου Βιβλιοθήκης και αντικείμενο τη Βυζαντινή Άνδρο. Οι εισηγήσεις κάλυψαν την περίοδο από τον 4ο μέχρι και τον 12ο  μΧ αιώνα, οπότε και οι γνωστές εκκλησίες του Ταξιάρχη Μεσαριάς και της Μελίδας. Τα στοιχεία της προγενέστερης περιόδου, όπως παρουσιάστηκαν, αφορούσαν την παλαιοχριστιανική Παλαιόπολη, το Τετραπύργιο του Γαυρίου, ένα οχυρωματικό έργο βυζαντινής περιόδου, τον Αγ.Ιωάννη Θεολόγο στο Άνω Κόρθι, στοιχεία γλυπτικής, επιγραφών και άλλα πολύ ενδιαφέροντα της παραπάνω χρονικής περιόδου, που σίγουρα δεν ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό. Ένα εύγε λοιπόν στον καθηγητή Δ.Κυρτάτα και τους λοιπούς της Επιτροπής που οργάνωσαν, στα πλαίσια της Καϊρείου, την πολύ σημαντική αυτή επιστημονική συνάντηση, αλλά και στους εισηγητές που εμφάνισαν αναλυτικά και με σαφήνεια τα επιμέρους θέματα.  Πιστεύουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσει και η έκδοση των Πρακτικών.

Ανδρίων Χρόνοι.

Ένας υψηλής στάθμης , καλαίσθητος ιστότοπος, υπό τον τίτλο «Ανδρίων Χρόνοι» λειτουργεί στο διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο. Παρέχει πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά και πολιτιστικά  στοιχεία, εμπεριστατωμένες αναφορές στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, με πηγές από εφημερίδες της εποχής, υπηρεσιακές καταγραφές,  αλλά και σύγχρονες μαρτυρίες. Ενδιαφέρουσες είναι οι τομές στην καθημερινότητα του νησιού που επιτυγχάνονται με συνεντεύξεις και άρθρα της τρέχουσας ζωής της Άνδρου. Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Δωρόθεος ειδικά για την Ανδρίων Χρόνοι. Θα συγχαρούμε την δημιουργό και ακούραστη συμπατριώτισσα Μανιώ Μάνεση και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία

Ευχαριστίες.

Αναφορικά με τ’ Αποίκια θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε στην τοποθέτηση νέου ιερέως, του πατρός Γεωργίου Παπαγεωργίου, ως εφημερίου των ενοριών του χωριού, ο οποίος, ας σημειωθεί, έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής και αγάπης από το σύνολο των συγχωριανών. Ήταν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα συμβολικό το γεγονός ότι η χειροτονία του νέου ιερέως πραγματοποιήθηκε τελικά, στην Παναγία Σαρίζης, την παλαιότερη από τις ενορίες του χωριού. Όμως, θερμές ευχαριστίες οφείλουν, και μάλιστα δημόσια, οι ενορίτες της Κατασυρτής, για τη θετικότατη ανταπόκριση στην εκφρασθείσα επιθυμία, αποστολής προσωρινού ιερέως για την περίοδο της Μ. Εβδομάδος και του Πάσχα, προς κάλυψη του δημιουργηθέντος εκ των πραγμάτων κενού. Πρόκειται για τον πατέρα Ιωάννη Αγγελιδάκη, προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Χαλανδρίου και καθηγητή θεολογίας, ο οποίος εντυπωσίασε με την απλότητα και ταπεινότητα, το ιδιαίτερα θεολογικό του ύφος, το πολύ κατανυκτικό των ιερών ακολουθιών που τέλεσε και τη μεστότητα των λόγων του, έτσι ώστε οι ακολουθίες, με την αθρόα συμμετοχή πιστών, κατοίκων και παραθεριστών, να αποκτούν ουσιαστικότερο περιεχόμενο. Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη, αν δεν υπήρχε η οφειλόμενη αναφορά και οι θερμές ευχαριστίες στον πολύ αγαπητό και σεβαστό πατέρα Ιωάννη Μαλταμπέ, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυταπάρνηση, μη φειδόμενος κόπων και δυσκολιών εκ της δυσχερούς χειμερινής περιόδου, κάλυπτε ανελλιπώς, με περισσή αγάπη και προσήλωση στο λειτούργημα της διακονίας, τις εκκλησιαστικές ανάγκες δύο χωριών και τριών ενοριών, με ένα μεγάλο πλήθος παρεκκλησίων. Τέλος ευχαριστίες οφείλονται και προς τον Λευτέρη Πολέμη για την προώθηση με δαπάνες του της καλαίσθητης πλακόστρωσης της αυλής του σχολείου, με στόχο την ολοκλήρωση αποκατάστασης του παρακείμενου ιστορικού Οντά, ενός έργου, που είχε προγραμματιστεί και υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό από την προηγούμενη διοίκηση του τοπικού Συλλόγου. Πρόκειται για έργο, που πέραν και άλλων αποβλέπει στον εξωραϊσμό της ευρύτερης περιοχής προς το σχολείο και την ενοριακή εκκλησία Σαρίζης.

Το parking Γαυρίου.

Είναι γνωστό ότι στο δημοτικό parking του Γαυρίου, σταθμεύουν σήμερα πολλά αυτοκίνητα, κυρίως ταξιδιωτών. Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε την έλλειψη του εντελώς απαραίτητου φωτισμού, ο οποίος λειτουργούσε παλαιότερα. Θεωρούμε αναγκαία την αποκατάστασή του, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που συχνάζουν και πολλοί πλανόδιοι και η κίνηση είναι μεγαλύτερη. Ας εξετάσουν λοιπόν το θέμα οι αρμόδιοι.

Ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Προωθείται ήδη μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με πανεπιστημιακούς εισηγητές του Μουσείου Γουλανδρή στην Κηφισιά, στα πλαίσια της έκδοσης τόμου με βάση παλαιότερες ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας και αφορούσαν τις ανδριακές αποικίες και τον μέγιστο των φιλοσόφων Αριστοτέλη. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι εισηγήσεις των αρχαιολόγων και των λοιπών καθηγητών. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε την τιμητική πρόταση που έγινε για παρουσίαση στο σχετικό με το αντικείμενο Διεθνές Συνέδριο, που προετοιμάζεται για το 2016 στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχαιολόγων στην Αθήνα. Η έκδοση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περί το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.